Puštaju ljude preko granice ako imaju platu veću od 6.000 evra

Pravilo svakako važi za sve građane van Šengena, odnosno Amerikance i one kojima treba viza za ulazak u zemlju a koji se žele preseliti na šest meseci.

Svet

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Četvrtak, 26.11.2020.

13:46

Puštaju ljude preko granice ako imaju platu veću od 6.000 evra
Foto: Depositphotos, IgorTishenko

S obzirom na to da većina sveta trenutno radi pod određenim ograničenjima zbog pandemije, vlade traže načine kako da nadoknade gubitke. Zemlje poput Bermuda, Barbadosa i Kajmanskih otoka dale su priliku privatnim preduzetnicima koji se žele kratkoročno preseliti da rade "od kuće" s njihovih rajskih lokacija.

I Island se pridružio ovom društvu, no s jednom velikom razlikom. Za Bermude se traži tek plaćanje administrativnog troška za rešavanje papirologije u vrednosti od oko 200 evra za kratkoročno preseljenje, "zemlja vatre i leda" insistira na dokazu da zarađujete više od milion islandskih kruna mesečno, odnosno više od 6.000 evra.

Ovo pravilo, svakako, vredi za sve građane van Šengena, odnosno Amerikance i sve one kojima inače treba viza za ulazak u zemlju, a koji se žele preseliti na period od šest meseci.

"Island želi privući bogate građane, odnosno profesionalce s visoko plaćenih pozicija poput onih iz Silikonske doline u Americi koji bi svoj novac trošili na Islandu", objasnila je političarka Asta Gundrun Helgadotir za Blumberg, prenosi portal Punkufer.

Ideja je da unajme kuće koje se inače iznajmljuju preko Airnbnb-a, a koje "zvrje" prazne od početka pandemije koronavirusa, te troše novac u lokalnim prodavnicama i restoranima. Povrh svega, želja je da se poveća potrošnja u zemlji, ali da se smanji šansa da novi privremeni stanovnici ugroze lokalna radna mesta.

Treba imati na umu da je Island oduvek bila destinacija za putnike dubokog džepa – na primer, veknu hleba tu ćete platiti oko 2,5 evra, a pola litre domaćeg piva 7,5 evra. Uprkos tome, imala je stalan priliv zainteresovanih turista. U 2018. godini posetilo ju je 2,3 miliona ljudi, što je otprilike sedam puta više osoba od celokupne populacije Islanda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: