Bitkoin pao na 10-dnevni minimum, povukao i druge kriptovalute

London -- Bitkoin je pao danas na najniži nivo u poslednjih 10 dana usled rasprodaje koja se proširila i na druge manje digitalne "kovanice".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, leungchopan
Foto: Depositphotos, leungchopan

Vrednost bitkoina, najveće svetske kriptovalute, stropoštala se za čak 13 odsto, na 16.317 dolara, sa maksimuma od 19.521 dolara zabeleženog u sredu.

Prema poslednjim podacima, trenutno se trguje u padu od 8,0 posto.

Tokom ove godine, bitkoin je ojačao za oko 150 procenata dostižući nivo koji je neznatno ispod njegovog rekorda svih vremena od 19.666 dolara.

Njegov rast su podstakli potražnja za rizičnijom imovinom, ali onom koja se smatra otpornom na inflaciju, kao i očekivanja da će kriptovalute biti široko prihvaćene kao sredstvo plaćanja.

Dvanaestogodišnja istorija bitkoina začinjena je njegovim vrtoglavim usponima i podjednako oštrim padovima.

Aktuelni pad trgovci tumače nastojanjem ulagača da iskoriste rekordnu vrednost bitkoina i realizuju profite od ulaganja u ovu digitalnu valutu, a kao jedan od uzroka navode i tvit generalnog direktora velike berze kriptovaluta Coinbase koji je izrazio zabrinutost povodom priča o uvođenju stroge regulative u ovoj oblasti, koja podrazumeva i kaznene odredbe.

Bitkoin je za sobom povukao danas i manje kriptovalute, pri čemu je drugi po veličini eterijum pao za oko 13 posto, dok se treći najveći svetski digitalni novčić XRP survao za više od 20 procenata. Obe ove kovanice, koje imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinom, dostigle su višegodišnje maksimume početkom ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu