Zabranjuju više kineskih aplikacija, među njima AliEkspres i TikTok

Indija je zabranila još desetine kineskih aplikacija izazivajući prekor iz Pekinga i dodatno zaoštravajući već napete odnose između najmnogoljudnijih zemalja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

09:45

Zabranjuju više kineskih aplikacija, među njima AliEkspres i TikTok
Foto: Depositphotos, bigtunaonline

"Odlučno se protivimo tome što indijska strana ponovo koristi 'nacionalnu bezbednost' kao izgovor za zabranu nekih mobilnih aplikacija kineskog porekla", rekao je Ji Rong, portparol kineske ambasade u Indiji.

Izjava je usledila nakon najave indijske vlade u utorak da zabranjuje još 43 aplikacije, od kojih su mnoge kineske, piše CNN. Na listi je nekoliko aplikacija kineskog giganta za e-trgovinu Alibaba, uključujući platformu za kupovinu AliExpress, alat za razmenu poruka na radnom mestu DingTalk i veb lokaciju za strimovanje Taobao Live. Alibaba nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Zabrana je pogodila i aplikacije za sastanke.

"Ova akcija je preduzeta na osnovu podataka koji se odnose na ove aplikacije za bavljenje aktivnostima koje štete suverenitetu i integritetu Indije, odbrani Indije, bezbednosti državnog i javnog poretka“, navodi se u saopštenju indijskog Ministarstva za elektroniku i informacione tehnologije.

U svom odgovoru, kineska ambasada je rekla da je Peking oduvek zahtevao od kineskih kompanija koje posluju u inostranstvu da se pridržavaju međunarodnih pravila i poštuju lokalne zakone.

Indijski zvaničnici su do sada zabranili više od 200, uglavnom kineskih, aplikacija - uključujući popularnu video platformu TikTok - u poslednjih pet meseci.

Odnosi između Indije i Kine su narušeni od sukoba na granici u junu. Taj incident, u kojem je poginulo 20 indijskih vojnika, praćen je pozivima na smirenje i deeskalaciju. Ali pregovori između indijskih i kineskih zvaničnika nisu uspeli da postignu napredak, a tenzije su se prelile u trgovinski odnos, vredan više od 80 milijardi dolara, između dve najveće sile u Aziji.

Mnogi iz Indije pozvali su na bojkot kineske robe i usluga, posebno iz kineske dominantne tehnološke industrije. Peking je u sredu ponovo odgurnuo kampanju pritiska, pozivajući Indiju "da zaštiti legitimna prava i interese međunarodnih investitora, uključujući kineske kompanije", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Indijska strana bi odmah trebalo da ispravi ovu diskriminatornu praksu, kako ne bi donela veću štetu saradnji između dve strane", dodao je portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: