Potrošačima da se osigura pravo na popravku uređaja i zabrane "ugrađeni kvarovi".

Evropski parlament je zatražio da se potrošačima u EU osigura "pravo na popravku" uređaja i zabrane "ugrađeni kvarovi".

Svet

Izvor: index.hr

Četvrtak, 26.11.2020.

08:20

Potrošačima da se osigura pravo na popravku uređaja i zabrane
Foto: Depositphotos, vladteodor95

To je učinjeno kako bi se jedinstveno evropsko tržište učinilo ekološki održivijim i zaštitili interesi potrošača.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju Komisiju da potrošačima osigura "pravo na popravku" tako što će popravke učiniti sistemskim, isplativim i privlačnim, bilo produženjem garancije ili osiguravanjem rezervnih delova, bilo poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i servisiranju, saopštio je Evropski parlament.

Ustraju i na povećanju potpore za tržišta korišćene robe, traže mere za suzbijanje preranog zastarevanja proizvoda te pozdravljaju održivu proizvodnju. Zastupnici su ponovili zahtev za uvođenjem univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada. Istakli su potrebu za označavanjem proizvoda u skladu s njihovom trajnošću (na primer, meračem upotrebe i jasnim informacijama o očekivanom veku trajanja proizvoda), piše hrvatski portal Indeks (index).

Uklanjanje prepreka za popravku, preprodaju i ponovnu upotrebu

Kako bi podstakli održive poslovne odluke i potrošačke odabire, zastupnici su predložili da na javnim nabavkama prioritet bude podsticanje potražnje za ekološki prihvatljivom robom i uslugama s manjim ekološkim otiskom te da marketing i oglašavanje budu odgovorniji. Na primer, ako se u oglasima reklamiraju karakteristike prihvatljive za okolinu, one bi trebalo da se temelje na zajedničkim kriterijumima, kao što je slučaj pri ishođenju dozvola za oznake o ekološkoj prihvatljivosti.

U rezoluciji se traži i jačanje uloge znaka EU o ekološkoj prihvatljivosti kako bi se povećala industrijska primena te podigao nivo osvešćenosti među potrošačima.

U usvojenom tekstu predložena su i nova pravila za rukovanje otpadom i uklanjanje pravnih prepreka za popravku, preprodaju i ponovnu upotrebu. Od toga će koristi imati i tržište sekundarnih sirovina.

"Došlo je vreme da ciljeve Zelenog plana koristimo kao temelj zajedničkog tržišta koje promiče održive proizvode i usluge. Kako bismo to postigli, potrebna su nam sveobuhvatna pravila koja će omogućiti jasne i jednostavne odluke i za potrošače i za preduzeća. Prihvatanjem ovog izveštaja Evropski parlament šalje jasnu poruku: usklađeno obavezno označavanje koje govori o trajanju proizvoda te borba protiv prevremenog zastarevanja uređaja put su koji treba slediti na EU nivou", izjavio je izvestitelj David Cormand (Zeleni/EFA, Francuska), navodi Evropski parlament.

Konačnu rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu evroparlamentarci su u glasanju na plenarnoj sednici u sredu podržali s 395 glasova za, 94 protiv i 207 suzdržanih.

Rezoluciju podržali i hrvatski evroparlamentarci

Rezolucija je imala podršku zelenih i levih zastupničkih klubova a, iako je bila upitna podrška evropskih narodnjaka i konzervativaca, podržali su je i hrvatski evroparlamentarci u tim zastupničkim klubovima.

Evropski parlament je na plenarnoj sednici u Briselu u utorak, pre glasanja o konačnom izveštaju, glasao o amandmanima na izveštaj i usvojio predloge hrvatske zastupnice Biljane Borzan.

"Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku garancije, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se setimo da zamrzivači ili šporeti koje su kupile naše majke ili bake još rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje", rekla je u utorak nakon glasanja Borzan koja je bila izvestiteljka socijaldemokrata za izveštaj.
Foto: Depozitphotos, Jim_Filim
Borzan: Osigurali smo da potrošač u trenutku kupovine zna u kojoj meri se uređaj da popraviti

U izveštaju je takođe prošao i njen predlog da se uvedu obavezne oznake na proizvodima koje bi jasno kupcu pokazivale koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara, saopštila je kancelarija zastupnice.

"Nekada smo mogli bateriju na mobilnom vrlo jeftino sami zameniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do tačke da je trošak zamene baterije na mobilnom neisplativ u odnosu na cenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupovine zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni delovi budu dostupni i cenovno pristupačni", rekla je Borzan.

U pripremi izveštaja je kao član Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) radio i HDZ-ov zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol, saopštila je kancelarija zastupnika.

"Izveštajem štitimo interese evropskih potrošača, njih preko 450 miliona. Održivije jedinstveno tržište nije moguće postići bez bolje zaštite potrošača. Konkretno, uspostavom prava na popravku i zabranom programiranog kvarenja proizvoda učinićemo jedinstveno tržište održivijim. Ovim Izveštajem poslali smo snažnu poruku Evropskoj komisiji da Evropska unija mora ostati svetski predvodnik u zaštiti prava potrošača. Namerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vek trajanja za nas je neprihvatljivo. Sada smo predložili konkretan mehanizam kojim bi se ovakva praksa proizvođača zabranila, a taj je da se Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi razmotri kao instrument kojim će se zastarevanje proizvoda zabraniti", ističe Sokol.

"Potrošači izgubili interesovanje za popravku proizvoda"

"Potrošači su izgubili interes za popravku proizvoda jer je ona često skuplja od cene novog proizvoda. Podaci Eurobarometra o okolini iz marta ove godine govore da samo 32% ispitanika popravlja proizvode. Ovim Izveštajem želimo omogućiti našim građanima brz, efikasan i cenovno pristupačan popravak proizvoda", tumači Sokol.

Prema istraživanju Eurobarometra, 77 % građana Unije radije bi popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a 79 % njih smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obavezati da pojednostavne popravak digitalnih uređaja ili zamenu njihovih delova.

Evropska komisija već je pozitivnim ocenila zahteve zastupnika u Evropskom parlamentu a u novoj petogodišnjoj Strategiji za potrošače najavila je da će već iduće godine predstaviti zakonodavni predlog koji će imati za cilj zaštiti potrošače od ranog zastarevanja proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: