Tračak nade za ulaganja u Evropi: "U aprilu tako nešto nije očekivao baš niko"

Istraživanje je sprovedeno prošlog meseca, pre niza vesti o značajnom napretku u razvoju vakcine protiv kovida-19.

Svet

Izvor: novac.jutarnji.hr

Sreda, 25.11.2020.

10:14

Tračak nade za ulaganja u Evropi:
Foto: Depositphotos, pressmaster

Menadžeri širom sveta manje su pesimistični nego proletos u vezi sa ovogodišnjim investicionim planova za Evropu, a nešto su optimističniji za period nakon pandemije kovida-19, pokazalo je objavljeno istraživanje EY-a.

Istraživanje je pokazalo da 42 posto menadžera očekuje smanjenje investicionih planova za 2020. U aprilu njihov je udeo iznosio 66 posto, piše Jutarnji list.

Njih 31 posto planira odgoditi investicione planove za 2021, dok je u aprilu takvu nameru naznačilo njih 23 posto. Deset posto anketiranih menadžera reklo je da čak očekuje nešto veća ulaganja u ovoj godini, dok u aprilu tako nešto nije očekivao baš niko.

Iako to i dalje znači da će direktna strana ulaganja pretrpeti velike štete nakon rekordne 2019. godine, EY napominje da 21 posto ispitanika veruje da će Evropa biti privlačnija za ulaganja nakon kovida, dok je u aprilu takvu ocenu iznelo svega njih osam posto.

"Obećavajuće je mišljenje ulagača da će Evropa u iduće tri godine postati dosta privlačnije odredište za ulaganja no što je bila pre pandemije", rekla je Džuli Teigland, izvršni partner u EY-u.

Istraživanje je takođe pokazalo da znatno manje menadžera sada očekuje zatvaranje privreda, odnosno poništavanje procesa globalizacije, njih 37 posto. Proletos njihov je udeo iznosio čak 56 posto.

EY je proveo anketu u oktobru među 109 menadžera iz 14 sektora u celom svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: