Blumberg: Dolar više nije vodeća svetska valuta

Dolar više nije vodeća svetska valuta, pošto ga je evro prestigao kao moneta za plaćanje na međunarodnom tržištu, prvi put od februara 2013. godine.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 24.11.2020.

16:07

Blumberg: Dolar više nije vodeća svetska valuta
Foto: Depositphotos, selensergen

Čak 37,82 odsto međunarodnih novčanih transakcija obavljeno je u evropskoj valuti, objavio je Blumberg, pozivajući se na podatke svetskog Udruženja međubankarskih finansijskih telekomunikacija (SWIFT). To udruženje obuhvata 200 država i 11.000 finansijskih institucija.

Posle evra, slede američki dolar, britanska funta, japanski jen i kanadski dolar, koji je istisnuo kineski juan sa pete pozicije, piše Sputnjik.

Korišćenje dolara od decembra prošle do oktobra ove godine smanjeno je za 4,6 odsto, pa on sada zahvata 37,64 odsto udela.

U isto vreme, evro je porastao za šest odsto.

Američki dolar ostao je na prvom mestu kada je u pitanju plasiranje kredita i zajmova. Stručnjaci kao razloge za ovaj pad dolara na listi najvažnijih valuta vide ekonomsku krizu usled pandemije virusa korona, američke predsedničke izbore i trgovinski rat sa Kinom.

Od svog vrhunca u martu, dolar je u međuvremenu oslabio za 11 odsto, a stručnjaci navode kako mu sledi i dalji pad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: