Nemačka se zadužuje još najmanje 160 milijardi evra?

Nemački ministar finansija Olaf Šolc za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi evra, znatno veće nego što je prvobitno predviđeno.

Svet

Izvor: Index

Ponedeljak, 23.11.2020.

17:25

Nemačka se zadužuje još najmanje 160 milijardi evra?
Foto: Depositphotos/viz-arch

Toliki novac potreban je za ublažavanja posledica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora za Rojters.

Prvobitno je Šolc za iduću godinu predviđao novo zaduženje od 96 milijardi evra, prenosi Indeks.

Od iznosa dodatnog zaduženja, približno 39,5 milijardi evra biće usmjereno u podršku kompanijama čije je poslovanje pogođeno korona-krizom, pokazuje nacrt predloga budžeta za iduću godinu u koji je Rojters imao uvid.

Oko 2,7 milijardi evra biće namenjeno nabavci vakcine, a iznos rezervisan za ublažavanje ukupnog uticaja pandemije povećan je za 10 milijardi, na 15 milijardi eera, pokazuje nacrt predloga budžeta.

Parlament je ove godine dopustio nemačkoj vladi neto novo zaduženje u iznosu do 218 milijardi evra za potrebe finansiranja mera spasavanja i podsticaja, suspendovavši ustavnu odredbu koja ograničava zaduživanje.

Ukupan dozvoljeni iznos novog zaduženja verovatno ipak neće biti potreban, rekao je neimenovani izvor iz koalicione vlade. Ministar Šolc rekao je da će od parlamentaraca iduće godine ponovno tražiti da obustave limite zaduženja.

Ministar je u nedelju novinarima izjavio da će ukupan novi dug u 2020. i 2021. godini biti nešto iznad 300 milijardi evra, ne iznoseći pojedinosti.

Nemačka je preduzela mjere bez presedana kako bi pomogla kompanijama i malom preduzetništvu da lakše prebrode korona-krizu, oslobodivši milijarde evra kako bi sprečila da se privredna aktivnost ponovno smanji, podseća Rojters.

U vladi procenjuju da će BDP u 2020. godini pasti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo da se oporavi, uz stopu rasta od 4,4 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: