Rusija uvodi program "zlatnih viza": Poznati uslovi za trajno prebivalište

Stranci bi u Rusiji mogli da dobiju trajno prebivalište uz investiciju vrednu 130.000 dolara, prenosi "Moskva tajms".

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.11.2020.

11:28

Rusija uvodi program
Foto: Depositphotos, gl0ck

Naime, Rusija planira da uvede šemu "zlatnih viza", odnosno da strancima ponudi trajno prebivalište u zamenu za investicije u rusku ekonomiju, objavio je sajt "Izvestije" u petak.

Prema nacrtu propisa koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije te zemlje investitorima bi bilo ponuđeno trajno prebivalište za investicije u rusku privredu u vrednosti od najmanje 10 miliona rubalja (130.000 dolara).

Kako piše "Moskva tajms", Rusija se nada da će ta šema privući investitore iz "problematičnih" jurisdikcija u Africi, sa Bliskog istoka i iz Azije.

Trajno prebivalište pruža vlasnicima širok dijapazon prava sličnim aonima koje poseduju građani Rusije, izuzev prava glasa ili prijema u vojnu službu. Trajni rezidenti oporezuju se istom stopom kao i ruski građani – što može biti značajno niže nego za strance. Takođe mogu da ulaze i izlaze iz Rusije bez viza, koriste bezvizne režime Rusije sa drugim zemljama, rade u Rusiji bez potrebe da vade radnu dozvolu, imaju pristup državnim službama i otvaraju firme i započinju poslove uz mnogo manje birokratije.

Međutim, neki stručnjaci kazali su "Izvestiji" da su predloženi troškovi u ruskom programu relativno viaoki u odnosu na slične šeme u traženijim destinacijama, kao što su zemlje EU i karipska ostrva.

Najjeftinija mogućnost koju predlaže Ministarstvo ekonomije predviđa da stranac osnuje kompaniju u Rusiji, investira 10 miliona rubalja i zaposli najmanje 10 ruskih radnika. Da bi se dobilo trajno prebivalište kupovinom nekretnine ili državnih obveznica, potrebno je da aplikant investira najmanje 30 miliona rubalja (390.000).

Za sličan program postoji u Grčkoj, čime se dobija trajno prebivalište u EU, potrebno je samo 250.000 evra (300.000 dolara) investicije u nekretnine.

Osim toga, očekuje se da kandidati polože test iz ruskog jezika kako bi njihova prijava bila uspešna. A i ruski propisi o tome da stalni rezidenti moraju prijaviti račune u stranim bankama bi takođe mogli umanjiti privlačnost ovog programa, piše Bell.

Ruske vlasti do sada nisu blagonaklono gledale na druge programe "zlatnih" pasoša i viza, koji su omogućili bogatim Rusima – i njihovom novcu – da napuste zemlju. Ta zemlja je ćak proteklih godina pokrenula kontroverzan projekat privlačenja ruskih investitora natrag, obećavajući im poresku amnestiju za one koji vrate svoj kapital u Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: