Folksvagen ulaže milijardu evra u fabriku u Slovačkoj, zaposliće 2.000 ljudi

Folksvagen objavio je da će uložiti milijardu evra u farbiku u Slovačkoj, nakon odustajanja od gradnje pogona u Turskoj pod uticajem korona krize.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

09:35

Folksvagen ulaže milijardu evra u fabriku u Slovačkoj, zaposliće 2.000 ljudi
Foto: Depositphotos, blinow61

U planu je ulaganje za proizvodnju cele palete modela u Slovačkoj, rekao je predsednik Folksvagen Slovačke Oliver Gruenberg na konferenciji za novinare koju su preneli slovački mediji.

Dve hiljade radnih mesta

Proizvodni kapacitet fabrike koja je prošle godine proizvela 377.750 automobila, uglavnom modela Audi Q7 i Porše Kajen, namenjenih izvozu, neće se menjati, napomenuo je Gruenberg.

Ulaganje će rezultovati otvaranjem dve hiljade radnih mesta u narednim godinama, naglasio je čelnik radničkog veća Sebastian Krapot.

U julu VW je zbog pandemije koronavirusa odustao od gradnje fabrike u Turskoj, dodavši da će svi planirani projekti biti realizovani u postrojenjima unutar postojeće mreže.

Najave iz Škode

Krajem prošle nedelje Škoda je najavila da će u Slovačku preseliti proizvodnju modela Superba. Najava je uznemirila sindikate u Češkoj, budući da su se u protekle dve decenije ti modeli proizvodili u njihovim pogonima.

Automobilska industrija, koju predvode Folksvagen i još tri proizvođača automobila, okosnica je slovačkog proizvodnog i izvoznog sektora, napominje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: