Zabrana ugrađenih kvarova; "Modeli kućnih aparata koje su kupile naše mame i bake još rade"

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta izglasao je Mišljenje o kružnoj ekonomiji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2020.

16:35

Zabrana ugrađenih kvarova;
Ilustracija: Depositphoto, starush

Jedna od autorki ovog spisa jeste i hrvatska evro-parlamentarka Biljana Borzan, a glavni cilj je osigurati duže trajanje uređaja koji se kupuju, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

"Modeli kućnih aparata koje su kupile naše mame i bake još rade".

"Vrlo sam zadovoljna što su kolege podržale zabranu ugrađenih kvarova. Nedavna nemačka studija je pokazala kako je kvarenje bele tehnike poput mašina za pranje i frižidera u sedam godina poraslo za oko 5 posto. Procenjuju da je to udar po članu domaćinstva oko 110 eura mesečno. To je posebno zabrinjavajuće, ako uzmemo obzir kako modeli kućnih aparata koje su kupile naše mame i bake još rade. Zato smo izglasali zahtev za strogom zabranom ugrađenih kvarova", rekla je Borzan, prenosi hrvatski portal Index.

"Građani zbog malog plastičnog dela primorani da kupe nov uređaj"

Zastupnici su takođe podržali "pravo na popravak". Izglasali su kako rezervni delovi moraju biti dostupni tokom očekivanog trajanja uređaja po cenama koje su razumne u odnosu na cenu novog proizvoda.

"Jedna od najčešćih pritužbi građana je nemogućnost popravka. Događa se da su zbog malog plastičnog dela primorani kupiti nov uređaj. Čak 80 posto uređaja se kvari zbog greške koja se lako mogla rešiti u fazi dizajna. Pre ste na primer mogli pokvarenu bateriju na mobilnom sami zameniti, a sad ste prisiljeni na skupi popravak kod specijalizovanih servisera. Istraživanja su pokazala da su takve prakse dovele do zatvaranja velikog broja radnji za popravke jer im proizvođači ili onemogućuju upute ili nabavku rezervnih delova", tvrdi Borzan.

"Sistem gde konstantno kupujemo i bacamo je neodrživ"

Dodatni cilj ovog Mišljenja je i ojačati tržište korišćenom robom. Zato je Borzan predložila uvođenje merača korišćenja uređaja, navodi se u saopštenju.

"Današnji kućni aparati imaju toliko elektronike u sebi da uvođenje merača korišćenja nije prevelik zahtev. Naime, nije isto kad samac koristi mašinu za veš i kad je koristi petočlana porodica. Onaj ko kupuje korišćeni uređaj tako bi znao šta može od njega očekivati i povećalo bi se poverenje u tu vrstu robe. Sistem gde konstantno kupujemo i bacamo je neodrživ i EU se obavezala da će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent", kaže Borzan.

Mišljenje je usvojeno s 37 glasova za, 4 protiv i 4 suzdržana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: