Koliko para ima Džo Bajden?

Džo Bajden je nekima možda poznat kao čovek iz srednje klase, ali novoizabrani predsednik SAD zapravo je milioner, i to višestruki.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2020.

10:50

Koliko para ima Džo Bajden?
Foto: EPA-EFE/Robert Deutsch / POOL

Na početku svoje predsedničke kampanje ove godine Bajden je objavio informacije o svom finansijskom statusu, koje uključuju i poreske izveštaje kako na državnom, tako i na federalnom nivou i to za 2016, 2017. i 2018. godinu. Prema tim podacima, Forbs je procenio da je Bajden "težak" devet miliona dolara.

Pre nego što je postao potpredsednik, bio je senator od 1973. do 2009.

Kako je napredovao u karijeri, Bajdenova plata se povećavala sa 42.500 dolara na 174.000 dolara godišnje, pokazuju arhivski podaci Senata. Kada je izabran za potpredsednika, dobio je još jednu povišicu i počeo da zarađuje oko 230.000 dolara godišnje.

Otkako je napustio kancelariju, zaradio je dosta novca kroz prodaju knjiga i držanje govora.

U novembru 2009. godine, Bajdenova neto vrednost bila je manja od 30.000 dolara, kako je naveo Si-Bi-Es, ali je život posle potpredsedničkog mandata bio prilično unosan za Obaminog prvog čoveka. Kada je Bajden objavio finansijske izveštaje u julu 2019. godine, videlo se da su on i njegova supruga Džil tokom 2017. i 2018. zaradili više od 15 miliona dolara.

Preciznije, Bajdenovi su prijavili bruto prihode od oko 11 miliona dolara za 2017. godinu i 4,6 miliona dolara za 2018. Najveći deo tog novca dolazi od ugovora za više knjiga sa Fletajron buksom, koji se procenjuju na osam miliona dolara po Pablišers vikliju, ali su Bajdenovi zaradili dosta novca i držeći govore u raznim situacijama, prenosi magazin Town and Country.

AP je izvestio da je prosečna, osnovna naknada za govor bila oko 100.000 dolara, ali se kretala od 40.000 do čak 190.000 dolara. Njujork tajms takođe primećuje da je Bajden tokom tog vremena sklopio dodatne neplaćene govorne angažmane koji nisu navedeni u obelodanjivanju podataka, pozivajući se na svoju kampanju.

Dodatno, finansijski izveštaji otkrili su da je bivši potpredsednik zaradio 540.000 dolara kao profesor na Pen Bajden centru za diplomatiju i globalni angažman Univerziteta u Pensilvaniji.

Najveći deo bogatstva Bajdenovih nalazi se u nekretninama, ali takođe imaju i portfolio investicija.

Kako navodi Forbs, dve kuće porodice Bajden u Delaveru zajedno vrede četiri miliona dolara. Forbs piše i da porodica ima i gotovinu i investicije u vrednosti od još oko četiri miliona dolara, kao i federalnu penziju od milion dolara.

Bajdenova predsednička plata iznosiće 400.000 dolara godišnje.

Sjedinjene Države takođe daju svom vrhovnom komandantu naknadu za troškove u iznosu od 50.000 američkih dolara "da bi pomogle u podmirivanju troškova koji se odnose na ili su rezultat obavljanja njegovih službenih dužnosti".

Njegova supruga, dr Džil Bajden, takođe je nedavno podelila da će nastaviti da predaje na državnom koledžu i kada njen suprug bude u Beloj kući. "Važno je", rekla je, "a ja želim da ljudi cene nastavnike i znaju njihov doprinos, kao i da podignem profesiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: