Pokrenuta istraga protiv Gugla: Da li je softverski div nedozvoljeno skupljao lične podatke?

Rim -- Italijanski regulator za zaštitu tržišnog natecanja objavio je da je pokrenuo istragu protiv Gugla zbog sumnje da je zloupotrebio dominantan položaj na tržištu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA, ROMAN PILIPEY
Foto: EPA, ROMAN PILIPEY

Inspektori su u utorak pretražili kancelarije američkog softverskog diva u Italiji s finansijskom policijom, navodi se u saopštenju, a prenosi portal Index.hr.

Prema regulatoru, sumnja se da je Gugl metodama prikupljanja podataka u Italiji zloupotrebio dominantni položaj na tržištu internet oglašavanja, što je moglo oslabiti konkurenciju i uticati na interese potrošača.

Slučaj se odnosi na dešifrovanje ličnih podataka i prikupljanje podataka o ljudima koji čitaju internet članke, okružene oglasima.

Regulator će istražiti zloupotrebljava li Gugl svoje tehničke mogućnosti i veličinu, procenjujući da je prošle godine mrežnim oglašavanjem u Italiji ostvario prihode veće od 3,3 milijarde eura.

Uz pomoć "kolačića" koji skupljaju podatke, oglašivači, agencije i posrednici u trgovini oglasnim prostorom mogli su prikupiti važne informacije o potrošačkim odlukama korisnika i potom ih koristiti za izradu personalizovanih kampanja, objasnio je italijanski regulator.

Gugl raspolaže i drugim alatima koji pomažu da se odredi interesni profil korisnika, dodali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu