"Očekuje se da će poslovanje u vezi sa svemirom doneti veliki novac"

Saudijska Arabija planira da uloži 2,1 milijardu dolara u svoj svemirski program do 2030. godine, po planu ekonomske diverzifikacije.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.10.2020.

14:49

Foto: Depositphotos, 4masik

Cilj plana je privlačenje stranih investicija i otvaranje na hiljade radnih mesta za mlade ljude.

Saudijska kosmička komisija uspostavljena kraljevskim dekretom 2018. kako bi podstakla istraživanje svemira i industrijske aktivnosti, finalizirala je plan koji će uskoro biti objavljen, prenosi Rojters.

"U vreme u kom živimo, kosmos postaje osnovni sektor globalne ekonomije, koji dotiče svaki aspekti našeg života na Zemlji. Očekuje se da će poslovanje i ekonomija u vezi sa svemirom, doneti veliki novac", rekao je princ Sultan, sin saudijskog kralja Salmana za Rojters.

On je rekao da svemir nudi velike mogućnosti koje Saudijska Arabija želi da iskoristi na svakom nivou.

Princ Sultan bio je 1985. godine član spejs šatl letelice Diskaveri i prvi je astronaut iz neke arapske ili muslimanske zemlje koji je bio u svemiru.

Saudijska Arabija želi da postane globalni igrač u svemirskoj industriji istovremeno unapređujući šanse za generacije Saudijaca, dodao je saudijski lider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: