Prvi put u istoriji avio-saobraćaja: Londonski Hitrou više nije najveći evropski aerodrom

London -- Londonski Hitrou prvi put nije najveći evropski aerodrom, objavila je ova kompanija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, rixipix
Foto: Depositphotos, rixipix

Broj putnika koji prođe kroz međunarodni aerodrom Šarl de Gol u Parizu premašio je broj onih na Hitrou, nakon čega je rukovodstvo britanskog aerodroma oštro kritikovalo tamošnju vladu zbog "sporog napretka" u odnosu na rivale u uspostavljanju režima testiranja putnika na koronavirus.

Hitrou je otvorio svoj prvi objekat za brzo testiranje prošle nedelje i to za putnike koji idu iz Londona u Hongkong, ali nedostatak pouzdanih objekata za testiranje putnika koji odlaze drugde znači da će mnogi biti u karantinu po dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo ili druge zemlje, piše britanski Gardijan.

Krajem septembra Pariz je primio 19,27 miliona putnika, pretičući London sa 18,97 miliona. Amsterdam je zabeležio 17,6, a Frankfurt 16,16 miliona, prema podacima koje je objavio Hitrou.

Nekadašnji najveći aerodrom Evrope izgubio je 1,5 milijarde funti do kraja septembra, a prihod u trećem kvartalu godine pao je za 72 odsto u poređenju sa 2019, na 239 miliona funti.

Drugi talas pandemije koronavirusa u Velikoj Britaniji dodatno je srozao prognoze za broj putnika. Aerodrom sada očekuje da ugosti 22,6 miliona putnika 2020. godine i 37,1 miliona 2021. godine, što je daleko ispod 81 miliona putnika, koliko ih je bilo prisutno 2019. godine. U junu, kada se činilo da je pandemija pod kontrolom u Velikoj Britaniji, predviđalo se 29,2 miliona putnika ove i 62,8 miliona sledeće godine.

strana 1 od 129 idi na stranu