Gradi se najduži podvodni tunel na svetu VIDEO

Nakon više od decenije planiranja, počeli su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svetu.

Svet

Izvor: index.hr

Utorak, 27.10.2020.

10:50

Gradi se najduži podvodni tunel na svetu VIDEO
Ilustracija: Depositphotos, jamesteohart

Tunel Fermarnbelt povezivaće Dansku i Nemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine, piše Si-En-En.

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra.

Tunel će prolaziti Femarnovim pojasom, tesnacem između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela, vozom će biti potrebno sedam, a automobilom deset minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

Tunel, čiji je službeni naziv Fermarnbelt fiksd link (Fehmarnbelt Fixed Link), ujedno će biti i najduži kombinovani tunel na svetu - imaće komponente puta i železnice.

Sastojaće se od dva auto-puta, sa dve trake, koji će biti odvojeni službenim prolazom i dvema naelektrisanim železničkim prugama, prenosi Indeks.

"Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka izgradnje tunela isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sesti u voz", rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj kompaniji Femern A/S, koja je zadužena za ovaj veliki projekat.

Isto putovanje biće brže i za vozače, jer će se uštedeti vreme koje inače provedu u čekanju na trajekt. Projekat datira još iz 2008.

Osim pozitivnog uticaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako delovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i srednje Evrope, koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Trenutno se saobraćaj između Skandinavskog poluostrva i Nemačke preko Danske može odvijati trajektom preko Fermanbelta ili dužom rutom preko mostova između ostrva Zeland, Funen i poluostrva Jitland.

Projekat datira još iz 2008. godine kada su Nemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donele posebne zakone i sprovele povezane studije.

Iako je postupak sa danske strane dovršen, u Nemačkoj su se brojne organizacije žalile na ovaj projekat.

Ipak, Mihael Lovendal Kruse iz Danskog društva za zaštitu prirode smatra da će projekat biti koristan za okolinu.

"Kao deo tunela Fermarnbelt stvoriće se nova prirodna područja i kameni grebeni na danskoj i nemačkoj strani. Prirodi je potreban prostor i kao rezultat toga biće više prostora za prirodu. Ali najviše koristi imaće klima. Vozovi će biti konkurencija avio-saobraćaju, a prevoz tereta električnim vozovima daleko je najbolje rešenje za životnu sredinu", rekao je Kruse za Si-En-En.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: