Pretnje Francuzima: Raste broj poziva na bojkot francuskih proizvoda u islamskim zemljama

U delovima muslimanskog sveta rastu pozivi na bojkot francuske robe nakon što je predsednik Emanuel Makron javno branio sporne karikature proroka Muhameda.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

09:50

Pretnje Francuzima: Raste broj poziva na bojkot francuskih proizvoda u islamskim zemljama
Foto: EPA, ROMAN PILIPEY

Ovakav vid izražavanja u islamu se smatra bogohulnim, a Makron se po tom pitanju oglasio prošle nedelje povodom ubijenog srednjoškolskog profesora Samuela Patija, kome je odsečena glava ranije ovog meseca tokom terorističkog napada u severnom predgrađu Pariza.

Pati je ubijen nakon što je učenicima pokazao karikature proroka tokom predavanja o slobodi izražavanja.

Francuski predsednik poručio je da Francuska neće "odustati" od karikatura i obavezao se da će se boriti protiv ekstremnog islamizma u zemlji, što je izazvalo demonstracije i pokrenulo bojkot u zemljama sa većinskom muslimanskom većinom, piše CNN.

"Pozivam ljude, ne približavajte se francuskoj robi, ne kupujte je. Evropski lideri moraju da kažu 'stop' Makronu i njegovoj kampanji mržnje", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora u glavnom gradu Ankari.

U Kuvajtu, iz nevladinog lanca hipermarketa najavili su da više od 50 njihovih prodajnih mesta planira da bojkotuje francuske proizvode. Kampanja bojkota takođe je u toku u Jordanu, gde su neke prehrambene prodavnice okačile natpise da ne prodaju francusku robu, navodi se u tekstu CNN-a.

Niz prodavnica u Kataru radi isto, uključujući lanac supermarketa "Al Meera", koji ima više od 50 filijala u arapskoj zemlji. Katarski univerzitet je takođe rekao da odlaže svoju Francusku nedelju kulture na neodređeno vreme.

U saopštenju objavljenom u nedelju, francusko ministarstvo spoljnih poslova bojkote svojih proizvoda nazvalo je "neopravdanim" i zahtevalo da se oni "odmah okončaju". U saopštenju se dodaje da je Makronova politika bila usmerena na "borbu protiv radikalnog islamizma i to sa muslimanima Francuske, koji su sastavni deo francuskog društva, istorije i republike".

Uz to, Jordan, Pakistan, Egipat i Iran nalaze se među islamskim zemljama koje su osudile Francusku zbog objavljivanja karikatura i Makronov odgovor. Sa druge strane, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da se Berlin solidarisao s Parizom. Podršku Makronu izrazili su i lideri Grčke i Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: