Izvor alternativnih proteina: U Francuskoj se gradi najveća farma insekata na svetu

Pariz -- Otprilike sat vremena vožnje severno od Pariza gradi se najveća svetska farma insekata kao izvor alternativnih proteina sa niskim sadržajem ugljenika.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, CreativeNature
Foto: Depositphotos, CreativeNature

Iako neki traže načine da ih uvedu direktno u ishranu, kompanija Ÿnsect koja stoji iza farme se fokusira na načine da iskoristi insekte kako bi smanjila takozvani ekološki otisak poljoprivrede.

Poljoprivrednici veruju da je korišćenje insekata održiv način da se zamene druge životinjske proteine u lancu snabdevanja, koristeći ih za ishranu ribe i stoke ili u hrani za kućne ljubimce. Otpad koji proizvode stotine miliona insekata može se zatim koristiti za oplodnju useva, piše Euronjuz.

"Naša ambicija je revolucija u lancu ishrane koji doslovno polazi od osnova: insekata i zemlje. To se tiče svih nas, bilo da smo ljubitelji mesa ili vegani, jer se tako hrane naše biljke i životinje“, kaže Antoan Hubert, suosnivač, predsednik i izvršni direktor kompanije.

Kompanija tvrdi da uzgajanjem glista na njihovoj vertikalnoj farmi mogu da koriste 98 odsto manje zemlje i značajno smanje uticaj ugljenika i biodiverziteta na proizvodnju proteina.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO) predviđa da će do 2050. godine proizvodnja hrane morati da poraste za 70 odsto kako bi se udovoljilo sve većim zahtevima sve veće globalne populacije i sve većeg bogatstva. Većina dostupnog poljoprivrednog zemljišta već se koristi, što znači da će biti potrebno kreirati inovativnija, održiva rešenja kako bi se svi hranili.

Projekat takođe ima nekoliko velikih podržavalaca, a Marvelova zvezda Robert Dauni Junior. jedan je od njih. Pokrenuo je inicijativu za čišćenje planete koristeći veštačku inteligenciju i tehnologiju, nazvanu "Koalicija otiska" koja je uložila u farmu.

Jedna od upotreba proteina insekata kompanije je za hranjenje ribe. Uzgajane vrste, uključujući losos i kozice, često se hrane divljom ulovljenom ribom koja dodatno opterećuje zalihe preostale u našim okeanima. Soja je druga opcija, ali uvoz biljke povezan je sa ilegalnom krčenjem šuma.

„Ÿnsect nije samo uzgoj insekata: s klimatskim promenama i povećanjem broja stanovništva širom sveta, moramo da proizvodimo više hrane na manje raspoloživog zemljišta i manje resursa, kako ne bismo krčili šume i praznili okeane“, zaključuje Hubert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu