Prototip prve papirnate boce: Koka-Kola razvija potpuno razgradivu ambalažu

Koka-Kola razvija proizvodnju boce u potpunosti izrađene od papira, koja će moći da se recikliraju, izvestila je ta kompanija.

Izvor: Večernji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, ekostsov
Ilustracija: Depositphotos, ekostsov

Izrađen je prototip prve generacije boce čiji je spoljašnji sloj ambalaže načinjen od papira, ali s čepom i unutrašnjim slojem koji sadrže plastiku.

Iako je pri izradi korišćena 100 odsto reciklirana plastika koja se nakon upotrebe može reciklirati, konačni cilj i sledeći korak je pronaći bocu koja ne sadrži plastiku i u potpunosti je izrađena od papira, prenosi portal Večernji list.

Napominju da je prototip papirnate boce korak u ostvarenju ciljeva plana "Svet bez otpada". Kroz taj plan kompanija Koka-Kola obavezala se do 2030. godine da za svaku bocu ili limenku koju proda, pomogne prikupljanje i recikliranje iste količine prazne ambalaže s tržišta, te da koristi ambalažu koja sadrži 50 odsto recikliranog materijala.

Takođe, kompanija ulaže napore da se do 2025. godine 100 odsto primarne ambalaže koju globalno plasira može reciklirati.

Portal podseća da je u susednoj Hrvatskoj kompanija poslednje dve godine provodila projekat "Od izvora do mora" kroz koji je prikupljala otpad uz obale hrvatskih reka, jezera i Jadranskog mora. Sličnu akciju, nazvanu "Šibenik Zero Waste City", Koka-Kola je sprovela i u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu