Vrednost srebra biće još veća: "Sigurno utočište" pretiče zlato?

Nekim kategorijama imovine vrednost bi još uvek mogla znatno da se podigne.

Izvor: SEEbiz, B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ras-slava
Foto: Depositphotos, ras-slava

Razlog je to što izgleda da najveće centralne banke još uvek neće okončati svoju izuzetno labavu monetarnu politiku.

Analitičari Sitibenka predviđaju da će cena srebra u sledećih 12 meseci dostići 40 dolara, takođe zbog oporavka industrijske proizvodnje. Inače, srebro je u martu skliznulo ispod 12 dolara (11,63), što je najniža vrednost od 2009. godine.

Ipak, usledio je izuzetan rast i trenutno je vrednost unce srebra 24,58 dolara. Neki analitičati imaju još više mašte sa kriptovalutama, posebno oni koji ne veruju u postojanje trenutnog monetarnog sistema i predviđaju kolaps fiat valuta ili se boje inflacij, piše SEEbiz.

Nedavno je poznati menadžer imovine Pol Tjudor Džons rekao za Si-En-Bi-Si da su kriptovalute najbolje ulaganje u vreme inflacija.

Skok tražnje za srebrom

Srebro se pokazalo kao sigurno utočište i pojedini investitori čak očekuju da će ono nadmašiti žuti metal.

Prema podacima Silver instituta, tražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 odsto tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na isti period lane. Do toga je došlo zbog pojačane prodaje na dva ključna tržišta kovanog novca - u Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj, pri čemu su oba zabeležila značajan dvocifreni dobitak tokom prvih devet meseci.

Posedovanje srebra na globalnom nivou poraslo je za 297 miliona unci u toku ovog perioda, gotovo utrostručujući rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu