Rumunija i Izrael pokreću zajedničku proizvodnju vojnih dronova

Izraleske i rumunske kompanije iz oblasti vojne i avioindustrije pokrenuće iduće godine u Krajovi zajedničku proizvodnju bespilotnih letelica Hermes 450.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: EPA, ABIR SULTAN
Ilustracija: EPA, ABIR SULTAN

Reč je o izraleskoj kompaniji Elbit sistems i rumunskom Romaeru i Avioane Krajova, koja je prošlog veka sa jugoslovenskom industrijskom proizvodila jurišnik J-22 Orao, odnosno IAR-93, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Portal navodi da je predviđeno da u Bukureštu bude otvoren centar za održavanje i remont bespilotnih letelica, a Elbit je u maju već sklopio sporazum o transferu tehnologija sa rumunskim partnerima.

To će biti prva fabrika bespilotnih letelica te izraelske kompanije na teritoriji EU. U tekstu se podseća da Hermes 450 spada u najzastupljenije letelice tog tipa na svetskom tržištu, a koristi se vojsci, policiji i bezbednosnim službama za izviđanje, nadzor i prenos komunikacija.

"Izraelski Elbit u Rumuniji ima četiri proizvodna pogona i već 27 godina je strateški partner Bukurešta u modernizaciji vojne opreme i namenske industrije. Učestvovali su u programima modernizacije aviona MiG-21, helikoptera Puma, snabdevači su komponentama za borbena vozila Pirana (koja su takođe proizvode u Rumuniji) do različitih simulatora. Pokretanjem zajedničke proizvodnje bespilotnih letelica, namenske industrije dve zemlje dodatno jačaju postojeću saradnju i donose nova radna mesta", dodaje se.

Osnovna ideja je da fabrika dronova u Rumuniji proizvodi za izvoz, ali sa obzirom na planove zvaničnog Bukurešta da kupi devet bespilotnih letelica za oružane snage, moguće je da će izbor biti izraelski dronovi. Hermes 450 je letelica koja može da ostane u vazduhu do 20 sati sa maksimalnom visinom leta od 5.500 metara i ima radijus dejstva 300 kilometara od zemaljske stanice. Takvi dronovi bili su u naoružanju državne bezbednosti Severne Makedonije, u tajnoj jedinici koja je rasformirana ove godine.

strana 1 od 129 idi na stranu