Kina uzvraća: Sankcije Lokid Martinu, Boingu, Rejtionu...

Kina je odlučila da uvede sankcije za nekoliko američkih kompanija zbog njihove uloge u prodaji oružja Tajvanu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2020.

09:39

Kina uzvraća: Sankcije Lokid Martinu, Boingu, Rejtionu...
Foto: EPA/WU HONG

Danas je Džao Lidžijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, objavio da se uvode sankcije i da su među tim kompanijama Lokid Martin, Boing i Rejtion kao i određeni pojedinci.

Portparol nije rekao šta obuhvataju navedene sankcije za kompanije.

Istovremeno je portparol Boinga za Rojters naveo da partnerstvo te kompanije sa kineskom avio-zajednicom podrazumeva dugoročne obostrane koristi te da Boing ostaje posvećen tom partnerstvu.

Prošle nedelje je zvanični Vašington odobrio prodaju oružja vrednog 1,8 milijardi dolara Tajvanu, uprkos upozorenjima vlade iz Pekinga da će to naneti veliku štetu odnosima dve ekonomski najmoćnije zemlje sveta.

Zvanični Vašington je 1980-ih obećao da će da smanji i postepeno prekine prodaju oružja Tajvanu, ali insistira na tome da spor sa Pekingom mora biti rešen mirnim putem.

"Da bi očuvala nacionalne interese Kina je odlučila da uvede sankcije američkim kompanijama koje su uključene u prodaju oružja Tajvanu", rekao je Džao na redovnoj konferenciji za novinare.

Odnosi između Kine i SAD pali su na najniži nivo u više decenija uz sporove oko bezbednosti, tehnologije, pandemije koronavirusa i ljudskih prava, prenosi agencija AP.

Tajvan je dugo remetilački faktor u njihovim odnosima. Vašington nema zvanične veze sa demokratski izabranom vladom Tajvana, ali je njen glavni saveznik.

Prodaja oružja ostrvu povećana je u poslednje vreme u kvantitetu i kvalitetu. Kineski portparol pozvao je Vašington da prekine prodaju oružja Tajvanu i zaustavi bilo kakvu vojnu interakciju sa njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: