Oružja budućnosti: Britanci prikazali "bubu" sa eksplozivom VIDEO

Britanska vojska prikazala je prošle nedelje sredstva kojima planira da sprovodi futurističku vojnu strategiju.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 25.10.2020.

10:16

Oružja budućnosti: Britanci prikazali
Ilustracija: EPA/CHEMA MOYA

Radi se o "čelindžer 2" tenkovima opremljenim dronovima nalik na bubu i daljinski upravljanim vozilom bez ljudske posade, prenosi Difens post.

Dron koji nosi eksploziv, "buba" (The Bug), težak je manje od 200 grama i može da prati vozila leteći brzinom oko 80 kilometara na sat, raznosi vrata i sprovodi prismotru.

Vozilo bez ljudske posade, nazvano X3, može da se suoči sa neprijateljem umesto vojnika i preko ugrađenih kamera šalje sliku operaterima.

Vozilo X3 kreće se brzinom od 20 kilometara na sat i opremljeno je zvučnicima koji ometaju neprijatelja, objavio je The Telegraph. Može da pređe dva kilometra ali se može i povezati sa drugim vozilima kako bi se povezale informacije u lancu dugom do 24 kilometra, dodaje list.

Dron i vozilo povezani su uređajem nalik na veći mobilni telefon, nazvanim ATAK (Android Team Awareness Kit), pozicioniranom na grudima vojnika koji njima upravlja na daljinu. Uređaj takođe omogućava vojnicima da vide položaj drugih vojnika tokom borbe i tako služi izbegavanju tzv "prijateljske" vatre, piše "Dejli mejl".

Govoreći na predstavljanju nove strategije ratovanja, britanski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Valas naglasio je potrebu oružanih snaga za novom opremom koja je u skladu s pretnjama i bolje prilagođena budućim potrebama Britanije.

"Nalazimo se usred prave trke u pogledu tehnoloških rešenja", rekao je Valas i pozvao na prevazilaženje podele između "napretka nauke i tehnoloških istraživanja, proizvodnje, usklađivanja i komercijalizacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: