Prvi veliki ugovor posle Bregzita: Izašli iz Unije pa preslikali bivši sporazum sa Japanom

Velika Britanija i Japan potpisali su juče trgovinski sporazum u Tokiju, prvi veliki ugovor za London nakon Bregzita.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 23.10.2020.

09:42

Prvi veliki ugovor posle Bregzita: Izašli iz Unije pa preslikali bivši sporazum sa Japanom
Foto: Depositphotos, donfiore1

Sporazum je bio najavljen 11. septembra u Londonu i u velikoj meri preslikava postojeći sporazum Evropska unija - Japan, koji se više neće primenjivati od 1. januara u Velikoj Britaniji.

Novi sporazum će stupiti na snagu 1. januara, na kraju prelaznog post Bregzit perioda sa Evropskom unijom, koji je počeo 31. januara 2020.

Trgovina između Velike Britanije i Japana prošle je godine bila vredna više od 30 milijardi funti. To je, međutim, vrlo malo u poređenju sa obimom trgovine između Londona i EU koji je iznosio skoro 700 milijardi funti u 2019. godini.

Danas potpisani sporazuma obuhvata više sektora, od tekstila do novih tehnologija, sira i auto-delova. Na ceremoniji potpisivanja bili su britanska ministarka za međunarodnu trgovinu Liz Tras i japanski ministar spoljnih poslova Tošimitsu Motegi.

Pre stupanja na snagu, sporazum treba da bude ratifikovan u japanskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: