Kreće jagma za toalet papirom i sapunom: Panična kupovina ne zaobilazi ni Nemce

Prodaja toaletnog papira, dezinficijenasa i sapuna ponovo raste u Nemačkoj, objavio je državni zavod za statistiku.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

09:26

Kreće jagma za toalet papirom i sapunom: Panična kupovina ne zaobilazi ni Nemce
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi.jpg

Glavni razlog, po svemu sudeći su strahovi od najavljujuće blokade, budući da najveća evropska ekonomija u beleži porast slučajeva pozitivnih na koronavirus.

U proteklih nedelju dana prodaja toaletnog papira bila je gotovo dvostruko veća od nivoa pre krize, dok je prodaja dezinficijenasa porasla za tri četvrtine, a sapuna za dve trećine, piše Forbs.

Prodaja ostalih osnovnih proizvoda poput pirinča, kvasca i brašna takođe je zabeležila značajan rast u proteklih nedelju dana. Deset procenata nemačkih potrošača planiraju da se u naredne dve nedelje opskrbe toaletnim papirom, testeninom i ostalim svakodnevnim stvarima, pokazalo je istraživanje koje je sproveo IouGov, prenosi ovaj medij.

Za razliku od aprilske blokade, gde su masovna gomilanja dovela do praznih polica prodavnica, nemački trgovci tvrde da su ovog puta bolje pripremljeni.

"Posle događaja koje smo videli ranije ove godine, pratimo promene u potražnji pažljivije nego ikad kako bismo osigurali da nam ništa ne nedostaje“, rekao je trgovac Aldi Sud za Local.de prošle nedelje. Jedan od njegovih kolega takođe je rekao da je "dobro pripremljen“ da brzo reaguje i obezbedi prodavnicama "dovoljno zaliha“ ako se poveća potražnja.

Nemačka ministarka poljoprivrede Julia Klokner poručila je da nema razloga za paniku u kupovini. Ministarka je ove nedelje rekla za Frankfurter Allgemeine Zeitung da "ko gomila stvari, ne samo da postupa nelogično, već i sa nedostatkom solidarnosti, a na kraju, mnogo ovih predmeta završi u kanti“.

Rani meseci pandemije zabeležili su široko rasprostanjenu nestašicu toaletnog papira kada su potrošači pohrlili u supermarkete širom sveta - uključujući Japan, Australiju i SAD, da kako bi se opskrbili zalihama. Tadašnje slike prikazivale su metre praznih polica supermarketa, uprkos upozorenja vlasti na posledice ovakve reakcije za ​​koje su stručnjaci i psiholozi rekli da je delimično uzrokovana i strahom od manjkanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: