Nepoznati i kupac i prodavac, a pazar vredan skoro 10 miliona dolara

Banksijev rad prodat je na aukciji za 7,6 miliona funti (9,8 miliona dolara), što je druga najskuplja cena za neko delo britanskog uličnog umetnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, SergPoznanskiy
Foto: Depositphotos, SergPoznanskiy

Pročitajte još:

Za njega se misli da je neuhvatljivi Benksi: "Dužan sam da kažem istinu"

Umetnost i biznis: Benksi izgubio spor oko patenta za "bombaša cvećem“

Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi FOTO

Rad "Pokaži mi Monea" je prodat anonimnog kupcu u Sotebi aukcijskoj kući u Londonu u sredu uveće, nadmašivši procenjenu vrednost koja je bila oko pet miliona funti, preneo je AP.

Na slici nastaloj 2005. godine, Banksi je dodao napuštena kolica iz supermarketa i narandžasti saobraćajni znak u obliku kupe na Moneovu sliku vodenih ljiljana u njegovoj bašti u Živerniju u Francuskoj. Aleks Brančik, Sotebijev šef za savremenu umetnost, rekao je da je ovaj rad "jedan od najboljih koji je Benksi ikada uradio".

Benksijevo ime nikada nije zvanično potvrđeno, a počeo je karijeru šarajući zgrade u Bristolu, da bi kasnije postao jedan od najpoznatijih savremenih umetnika.

Najpoznatija Benksijeva slika "Delegirani parlament" prodata je prošle godine na aukciji za 9,9 miliona funti (12,9 miliona dolara). Ovog meseca njegov grafit pod nazivom "Oprostite nam na upadu na posed" prodat je za 8,3 miliona dolara u Hongkongu.

strana 1 od 129 idi na stranu