Direktni voz od Evrope do Kine: 20 dana preko Poljske, Rusije i Kazahstana

Nakon direktne linije između Liježa i Džengdžoua i između Liježa i Jivua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu sa Kinom – sa gradom Čengdu.

Svet

Izvor: Logistika & transport

Sreda, 21.10.2020.

12:14

Direktni voz od Evrope do Kine: 20 dana preko Poljske, Rusije i Kazahstana
Foto: Depositphotos, YAYImages

Ovaj novi voz na relaciji Evropa-Kina prvi put je testiran u julu 2020. godine, a sada je ustaljena redovna veza sa polascima u trimodalnoj luci Lijež. Prvi voz je stigao iz Čengdua 2. jula 2020. Bio je natovaren medicinskom opremom namenjenom Velikoj Britaniji, piše portal Logistika i transport.

Od tada je stiglo 40 dodatnih vozova koji su prevozili više od 1.400 kontejnera. Nakon što prevezena roba stigne do luke Lijež, brodom i vozom se distribuira na područje Beneluksa i Velike Britanije. Železnička linija, koja je u početku saobraćala jednom mesečno, sada je dostigla tačku od nekoliko puta nedeljno.

Putovanje voza prolazi kroz razne zemlje, poput Kazahstana, Rusije i Poljske i traje 20 dana. Na taj način omogućava se još brža distribuciju robe do krajnjeg odredišta.

Stabilna veza

Uprkos pandemiji kovida 19 i njenim posledicama na sektor železničkog teretnog saobraćaja, Kina je dokazala svoju sposobnost da deluje pod ovim neviđenim uslovima, osiguravajući da se špedicije nastave. Pored činjenice da su se železničke linije prema Evropi obnovile početkom marta 2020. godine, otvaranje ove nove železničke pruge nekoliko meseci kasnije obezbedilo je još jednu direktnu vezu između Evrope i Kine.

Kao rezultat toga, kontejnerski terminal u Liježu (Novandi Group) uspostavio je različita partnerstva, posebno sa železničkim prevoznikom Lineas, kako bi se osiguralo da železnički saobraćaj između Čengdua i Liježa bude organizovan i nesmetano funkcioniše.

Intermodalnost u centru

Ova nova veza između trimodalne luke i Kine jača intermodalnost u železničkom prevozu, istovremeno promovišući ekološke koristi koje donose.

"Zahvaljujući ovoj intermodalnosti biće moguće smanjiti broj kamiona na našim putevima i odgovoriti na zabrinutost Evrope s ciljem smanjenja emisije CO2 u transportu", napomenuo je, između ostalog, Emil-Luj Bertran, generalni direktor autonomne luke Lijež.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: