Iz podružnice Erbasa stiže novi mlazni trenažni avion VIDEO

Španska podružnica kompanije Erbas predstavila je 16. oktobra koncept novog naprednog mlaznog trenažnog aviona AJT (Advanced Jet Trainer).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

10:03

Iz podružnice Erbasa stiže novi mlazni trenažni avion VIDEO
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Ovaj avion ima radni naziv AFJT (Airbus Future Jet Trainer).

Reč je o jednomotornom, transoničnom srednjekrilnom dvosedu sa rasporedom sedišta jedno iza drugog namenjen za obuku pilota borbenih aviona 4,5 i 5. generacije, ali i za budući evropski borbeni avion NGF (New Generation Fighter) 6. generacije koji je deo projekta Future Combat Air System (FCAS) na kome za sada zajedno rade Francuska, Nemačka i Španija, piše Tango Six.

Ujedno avion je prilagođen zahtevima Ratnog vazduhoplovstva Španije za novim LIFT (Lead In-Fighter Trainer) avionom i mogao bi da zameni špansku flotu trenažnih aviona C-101EB Aviojet i F-5BM Freedom Fighter.

Ipak treba napomenuti da je Španija krajem januara ove godine objavila da je za zamenu C-101 naručila švajcarske turboelisne školske aviona Pilatus PC-21 (24 aviona za 204,75 miliona evra) koji će istovremeno zameniti i školske avione T-35 Pillan. Takođe, planirano je da PC-21 u prvo vreme zameni avion C-101 u osnovnoj obuci pilota.

Iz Erbasa su napomenuli da se koncepcija i dizajn AFJT zasnivaju i oslanjaju na pouzdanost, sigurnost, jednostavnost i ekonomičnost kao i da je projekat operativno, industrijsko i tehnološko razvojno rešenje koje će omogućiti Španiji da ostane na čelu evropske vazduhoplovne industrije. AFJT treba da bude opremljen paketom vrhunske avionike koji će se nadovezati na prethodna iskustva RV Španije sa avionima F-5, F/A-18 i EF-2000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: