Iz podružnice Erbasa stiže novi mlazni trenažni avion VIDEO

Madrid -- Španska podružnica kompanije Erbas predstavila je 16. oktobra koncept novog naprednog mlaznog trenažnog aviona AJT (Advanced Jet Trainer).

Izvor: Tango Six, Živojin Banković
Podeli
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Ovaj avion ima radni naziv AFJT (Airbus Future Jet Trainer).

Reč je o jednomotornom, transoničnom srednjekrilnom dvosedu sa rasporedom sedišta jedno iza drugog namenjen za obuku pilota borbenih aviona 4,5 i 5. generacije, ali i za budući evropski borbeni avion NGF (New Generation Fighter) 6. generacije koji je deo projekta Future Combat Air System (FCAS) na kome za sada zajedno rade Francuska, Nemačka i Španija, piše Tango Six.

Ujedno avion je prilagođen zahtevima Ratnog vazduhoplovstva Španije za novim LIFT (Lead In-Fighter Trainer) avionom i mogao bi da zameni špansku flotu trenažnih aviona C-101EB Aviojet i F-5BM Freedom Fighter.

Ipak treba napomenuti da je Španija krajem januara ove godine objavila da je za zamenu C-101 naručila švajcarske turboelisne školske aviona Pilatus PC-21 (24 aviona za 204,75 miliona evra) koji će istovremeno zameniti i školske avione T-35 Pillan. Takođe, planirano je da PC-21 u prvo vreme zameni avion C-101 u osnovnoj obuci pilota.

Iz Erbasa su napomenuli da se koncepcija i dizajn AFJT zasnivaju i oslanjaju na pouzdanost, sigurnost, jednostavnost i ekonomičnost kao i da je projekat operativno, industrijsko i tehnološko razvojno rešenje koje će omogućiti Španiji da ostane na čelu evropske vazduhoplovne industrije. AFJT treba da bude opremljen paketom vrhunske avionike koji će se nadovezati na prethodna iskustva RV Španije sa avionima F-5, F/A-18 i EF-2000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu