Tramp - protivnik Kine, iako u njoj ima poslovni račun?

Američki predsednik Donald Tramp ima bankovni račun u Kini gde je godinama pokušavao da posluje, iako se predstavlja kao pravi suparnik Pekingu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA, Neil Hall , .jpg
Foto: EPA, Neil Hall , .jpg

Ova vest pojavila se kao neočekivano saznanje, budući da je Trampov otklon od Kine dosad predstavljan kao jedna od stvari koja ga razlikuje od njegovog demokratskog rivala na predstojećim predsedničkim izborima Džoa Bajdena.

Magnat za nepokretnosti je zadržao kancelariju koju je otvorio u Kini pre nego što je izabran za predsednika SAD, tokom celog svog predsedničkog mandata i pokušao je da sklopi partnersvo sa jednom velikom kineskom kompanijom pod kontrolom države, tvrdi list Njujork tajms.

Presednik SAD takođe je zadržao bankovni račun u Kini, za koji se do sada nije znalo i koji kontroliše jedna od njegovih firmi "Tramp internešenal hotels menadžment (Trump International Hotels Management), prema analizi njegovih poreskih prijava u koje je Njujork tajms imao uvid.

Prema jednoj od poreskih prijava ta kompanija je u Kini platila porez od 188.561 dolar kada je pokušavala od 2013. do 2015. godine da zaključi ugovore o komercijalnim dozvolama. Advokat Trampove grupe Alan Garten rekao je da je ta kompanija otvorila račun u kineskoj banci, koja ima poslovnice u SAD, da bi platila te poreze.

"Nikakav sporazum, transakcija niti bilo kakva druga komercijalna aktivnost nije konkretizovana od 2015. godine i taj račun je neaktivan", list navodi reči advokata.

Kako piše agencija Frans pres, Tramp je krenuo u trgovinski i diplomatski rat sa Kinom, tvrdeći da je pravi branilac američkih interesa naspram kineskog giganta, za razliku od Bajdena, demokratskog predsedničkog kandidata za izbore koji se održavaju u novembru.

strana 1 od 129 idi na stranu