"Dobar vernik plaća porez"

Neobičan apel papa Franja uputio je vernicima u svom redovnom nedeljnom obraćanju “Anđelus” na Trgu Svetog Petra, prenosi danas list katoličkih biskupa Avenire.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.10.2020.

13:27

Foto: EPA, ALESSANDRO DI MEO

Naime, papa je podsetio da je dužnost vernika biti dobar građanin kako bi bio dobar hršćanin.

Stoga je pozvao vernike da poštuju vlastite obaveze, uključujući i poreske: "Porezi se moraju platiti, njihovo plaćanje je dužnost građana, kao i poštovanje pravednih državnih zakona".

On se obratio vernicima širom sveta, ali njegov apel ima posebnu težinu u Italiji, koja je na prvom mestu među evropskim zemljama po broju osoba koji izbegavaju plaćanje poreza, a i po visini novca koje država godišnje gubi na ime neplaćenih poreskih obaveza.

Prema podacima statističkog instituta ISTAT, godišnje Italija gubi više od 100 milijardi evra zbog neplaćenog poreza.

Među neplatišama su često poznate osobe iz sveta spektakla, sporta ali i politički lideri, kao bivši premijer Silvio Berluskoni u prošlosti, a sada finansijska policija istražuje poreklo pet miliona evra koje predsednik severne regije Lombardije Atilio Fontana ima na računu u Švajcarskoj, a na koje ne plaća porez kao što bi po zakonu trebalo da čini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: