Prvi komercijalni putnički avion iz Emirata sleteo u Izrael

Tel Aviv -- Prvi komercijalni putnički avion kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sleteo je jutros na izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Photocreo
Foto: Depositphotos, Photocreo

Time je još više učvršćena normalizacija odnosa između dve zemlje.

Avion boing 787 drimlajner kompanije Etihad poleteo je kasnije danas za Abu Dabi s izraelskom putničkom i turističkom delegacijom, kako je saopšteno.

Etihad je najavio da planira redovne letove putničkih aviona između dve zemlje u budućnosti i da pokreće veb-sajt na hebrejskom jeziku.

Ta kompanija je ranije poslala u Tel Aviv neobeleženi kargo avion, u kojem je bila pomoć Palestincima za borbu protiv koronavirusa. U avgustu je avion izraelske kompanije El Al sa Davidovom zvezdom na trupu leteo iz Izraela u Abu Dabi, a u njemu su bile američka i izraelska delegacija.

Bio je to prvi komercijalni putnički let između dve zemlje.

Izrael i Emirati su u avgustu objavili normalizaciju odnosa, što je podstaklo potpisivanje čitavog niza poslovnih, bankarskih i međuvladinih sporazuma, a i ta zemlja Zaliva je okončala dugotrajni bojkot jevrejske države.

Susedna monarhija Bahrein je potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom u Beloj kući 15. septembra, kada su takav dokument potpisali i Emirati.

UAE i Bahrein su treća i četvrta arapska zemlja koje su uspostavile odnose s Izraelom. Egipat je mirovni sporzum s jevrejskom državom potpisao 1979, a Jordan 1994. godine.

U nedelju je izraelska delegacija bila u Bahreinu da ozvaniči taj sporazum. Takozvani Sporazumi Abraham obelodanili su tajne veze izmedju Izraela i zemalja Zaliva koje su uspostavljane godinama jer je rasla zajednička briga za poteze regionalnog rivala Irana. Takva normalizacija odnosa kojoj su posredovale SAD je razljutila Palestince.

Oni su sporazume označili kao izdaju dugotrajnog arapskog stava da Izrael neće biti priznat dok Palestinci ne budu imali nezavisnu državu.

strana 1 od 129 idi na stranu