Avion u kom je poginulo 346 ljudi ponovo leti

Nakon dve nesreće u kojima su piloti izgubili kontrolu nad boingom 737 maks, a u kojima je živote izgubilo 346 ljudi, ovaj avion ponovo će poleteti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, Gary He
Foto: Epa, Gary He

Letelica nije korišćena od marta 2019. godine, kada je započet kompletan redizajn njenog softvera. Iz Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja poručeno je da su zadovoljni promenama koje su izvršene na modelu.

Vest da bi avion ponovo mogao da para nebo pojavila se početkom ovog meseca, a sada je informacija i potvrđena.

Pomenuti model mogao bi da leti nad Evropom već do kraja ove godine, prenosi Biznis insajder. Ova verzija letelice štedi više goriva od prvobitnog boinga 737, ima veći domet, niže operativne troškove i dovoljno zajedničkih karakteristika sa prethodnim modelima što bi pilotima olakšalo prebacivanje sa jedne letelice na drugu.

U međuvremenu, Boing trenutno pokušava da reši slučajeve koje su pokrenule porodice poginulih u drugom od dva fatalna udesa. Podsetimo, avion kompanije Etiopijan erlajns srušio se u martu 2019. godine, usmrtivši 157 ljudi.

Boing je u velikoj meri rešio slučajeve ranijeg pada aviona, oktobra 2018. godine, kojim je upravljao indonežanski Lajon er, kada je poginulo 189 ljudi.

strana 1 od 129 idi na stranu