"Centralne banke i vlade sprečile katastrofu"

Frankfurt -- Predsednica ECB Kristin Lagard danas je izjavila da su politike centralnih banaka i vlada širom sveta sprečile "katastrofalnu depresiju".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, JIM LO SCALZO
Foto: Epa, JIM LO SCALZO

Prema njenim rečima, preduzete mere "apsorbovale su šok" koji je pandemija koronavirusa izazvala u ekonomiji.

"Potrebno je da mere podrške ostanu na snazi koliko god je potrebno da se izbegne urušavanje privrede i povećanje nejednakosti. Međutim, moramo prepoznati stalne promene koje se događaju i, da bismo iz njih izvukli najviše što možemo, počnemo već sada da transformišemo ekonomiju", kazala je Lagardova na jednom ekonomskom forumu.

Podvukla je da mere fiskalne politike moraju ostati na snazi.

"U suprotnom, rizikujemo histeriju na tržištu rada, bespotrebni gubitak održivih biznisa i povećanje nejednakosti", zaključila je predsednica Evropske centralne banke.

Lagardova je kazala da ekonomski oporavak Evrozone ostaje nesiguran zbog novih taklas infekcije kovidom19 koji mogu izazvati uvođenje strožih mera socijalnog distanciranja.

"Sektori poput ugostiteljstva, prehrane i transporta mogli bi biti ugroženi, a u zoni evra, ti sektori su stvorili skoro jednu petinu radnih mesta od 2013. godine", izjavila je.

"Dakle ne samo što moramo zaštititi postojeće poslove, već moramo stvoriti i nove, koji odražavaju nove obrasce tražnje nakon pandemije", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu