Simuliraće neprijateljske avione: Počinju probni letovi američkih dronova pete generacije

Do kraja meseca počinju probni letovi bespilotnih letelica vojske SAD koje precizno simuliraju avione pete generacije, piše Difens post.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2020.

11:50

Simuliraće neprijateljske avione: Počinju probni letovi američkih dronova pete generacije
Ilustracija: Depositphotos, digitalstorm

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da će, nakon uspešnih provera na zemlji, dugo iščekivana peta generacija dronova (5GAT) početi s probnim letovima na poligonu u Juti.

Iako usporen prevelikim troškovima i ograničenjima transporta zbog koronavirusa, novi sistem dronova izazvao je veliko uzbuđenje među vojnim zvaničnicima zbog svoje sposobnosti da simulira neprijateljske avione pete generacije sa kojima bi se američka vojska mogla suočiti.

Naime, očekuje se da 5GAT olakša testiranje i procenu oružja sistema zemlja-vazduh i vazduh-vazduh pri razvijanju taktika za pilote i PVO u borbi sa avionima pete generacije – uz nisku cenu u poređenju sa lovačkim avionima.

Glavni ponuđač u ovom projektu, Sierra Technical Services, razvio je kreativna rešenja u konstrukciji kako bi minimizovao troškove, piše Difens post.

Inicijalni testovi koji će biti sprovedeni do kraja meseca obuhvatiće karakteristike leta i funkcionisanje brojnih podsistema, autonomno uzletanje i sletanje, brzinu i visinu leta kao i njihova ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: