Amerikanci oborili negativan rekord postavljen u Drugom svetskom ratu

Deficit u Sjedinjenim Američkim Državama je ove godine dostigao rekordnih 3,1 hiljada milijardi dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 17.10.2020.

13:23

Amerikanci oborili negativan rekord postavljen u Drugom svetskom ratu
Foto: Depositphotos, stillfx, 25657959

Ovo se desilo zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta tokom pandemije i slabije naplate poreza, a deficit je tri puta veći nego u 2019. godini.

Deficit je više nego duplo veći od onog tokom krize 2009, koji je iznosio 1,4 hiljade milijardi dolara.

Prema navodima agencije Asošiejted pres, ovogodišnji deficit čini 15,2 odsto BDP-a, što je najveći procenat od Drugog svetskog rata, prenosi Glas Amerike.

Projekcija za ovogodišnji deficit bila je do hiljadu milijardi dolara, ali zbog virusa, zatvaranja ekonomije, velikih izdvajanja iz budžeta za pomoć građanima i pada poreskih prihoda, on je višestruko veći.

Tokom ove godine, prihodi su opali za 1,2 odsto, a trošenje iz budžeta povećano na čak 47,3 odsto, odnosno 6,55 hiljada milijardi dolara - od čega je najveći deo otišao na pomoć firmama i onima koji su ostali bez posla.

Oko 22 miliona Amerikanaca je izgubilo posao u martu i aprilu kada je ekonomija stala zbog pandemije. Milioni ljudi su i dalje u neizvesnoj situaciji i očekuju pomoć vlade.

Međutim, dogovor o isplati federalne pomoći nezaposlenima između Kongresa i Bele kuće nije postitnut od kraja jula, kada je poslednja tranša pomoći isplaćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: