I pored korone, oni su bez brige: Svakom građaninu obezbeđeno 217.000 dolara

Norveški stabilizacioni fond objavio je da je u trećem kvartalu zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara).

Svet

Izvor: Bankar.me

Subota, 17.10.2020.

11:55

I pored korone, oni su bez brige: Svakom građaninu obezbeđeno 217.000 dolara
Foto: Depositphotos, Syda_Productions

Zrada je ovolika ponajviše zahvaljujući jačanju deonica američkih tehnoloških kompanija u korona-krizi.

Tehnološki sektor među retkim je industrijama koje su profitirale od mera zatvaranja, uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije, budući da su mnogi ljudi bili primorani da rade od kuće i kupuju putem interneta, podseća Rojters.

"Na finansijska tržišta i dalje utiče neizvesnost povezana s koronavirusom. Uprkos tome, povrat od ulaganja na tržištu deonica bio je dobar, najpre zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora u SAD", rekao je čelnik fonda Nikolai Tangen u saopštenju.

Norveški stabilizacioni fond vlasnik je udela u približno 9.200 kompanija u svetu, odnosno 1,5 odsto svih izlistanih deonica, a ulaže i u obveznice i u nekretnine, prenosi crnogorski portal Bankar.

U avgustu su objavili da očekuju dalja previranja na finansijskim tržištima budući da se svet i dalje bori s pandemijom kovida 19, s tim da i dalje ostaje neizvesno kakve će biti ukupne posledice u realnoj ekonomiji.

"Takva ocena i dalje stoji, sada još i više, s obzirom na nedavni dolazak drugog talasa… Niko ne očekuje da će to definitivno završiti", rekao je zamenik čelnika fonda Trond Grande u četvrtak Rojtersu.

"Pripremamo se za mogućnost da će pandemija potrajati… pa i u idućoj godini", dodao je.

Grande ipak uočava blagi raskorak između realne ekonomije i finansijskih tržišta koje su podsticajima poduprle vlade i centralne banke.

"Ne možemo jasno proceniti što to znači za određene sektore, hoćemo li nastaviti da putujemo kao do sada ili ćemo promeniti svoje navike", rekao je.

Uprkos previranjima fond je u razdoblju od jula do oktobra ostvario pozitivan prinos od 4,3 odsto, najpre zahvaljujući 5,7-postotnom prinosu po deoničkom portfoliju, koji čini 70,7 posto ukupnog portfolija fonda.

Utemeljen 1996, najveći svetski fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.160 milijardi dolara. To znači da je svakoj građanki i građaninu Norveške, uključujući decu, obezbedio približno 217.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: