Španska vlada povećava poreze: Na meti tehnološki džinovi i transakcije na berzi

Madrid -- Španska vlada predlaže nove poreze na digitalne usluge, finansijske transakcije, plastičnu ambalažu i zasladjena bezalkoholna pića za 2021. godinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, alexlmx
Foto: Depositphotos, alexlmx

Vlada Španije nada se da će na taj način prikupiti ukupno 6,8 milijardi evra, pokazuje nacrt budžeta upućen parlamentu na usvajanje.

U budžetskom planu se predvidja fiskalni deficit za 2021. godinu od 7,7 procenata i ekonomski oporavak od najmanje 7,2 posto, kako je španska vlada ranije i najavila Evropskoj komisiji, prenosi Rojters. Ove godine, vlada očekuje recesiju od 11,2 odsto, najgoru od građanskog rata, i deficit budžeta od 11,3 procenta zbog uticaja pandemije korona virusa.

Parlament je već dao ranije "zeleno svetlo" za primenu takozvanog "Guglovog poreza", odnosno poreza na prihode koje lokalno ostvaruju velike tehnološke kompanije poput Gugla, Amazona i Fejsbuka, a koji se usvaja širom Evrope. Vašington taj porez vidi kao pretnju američkim kompanijama.

Procenjuje se da će porez od 3,0 procenta na digitalne usluge, kao što su oglašavanje i prodaja podataka, 2021. godine doneti oko milijardu evra u državnu kasu Španije.

Od poreza na finansijske transakcije, što je još jedan evropski projekat koji "gura" nemačka vlada, zvanični Madrid očekuje sledeće godine priliv od 850 miliona evra.

Stopa od 0,2 posto primenjivala bi se na transakcije u trgovanju akcijama kompanija listiranih na berzi, a čija je tržišna kapitalizacija veća od milijardu evra.

U okolnostima smanjenih poreskih prihoda i rekordne javne potrošnje usmerene na ublažavanje ekonomskih posledica pandemije, Španija takodje planira uvođenje novih ili povećanje stopa postojećih poreza za potencijalno štetne proizvode.

Tako će povećati porez na dodatu vrednost na zaslađena pića na 21 posto sa sadašnjih 10 procenata, od čega se očekuje prihod u visini 340 miliona evra iduće godine, dok se od raznih "zelenih" poreza, kao što je porez na plasničnu ambalažu, predviđa priliv u iznosu od 1,8 milijardi evra.

Manjinska koaliciona vlada koju vode socijalisti nada se da će parlament odobriti prvi celogodišnji budžet od 2016. godine, nakon dugog perioda političkih nestabilnosti, navodi Rojters.

strana 1 od 124 idi na stranu