"Preispitati vrednosti neoliberalnog kapitalizma"

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Švab smatra da svet u post-kovid eri mora da preispita kapitalizam kakav danas poznaje.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 16.10.2020.

09:18

Foto: Epa, BAGUS INDAHONO

Naime, on tvrdi da se moraju iznova proceniti vrednosti neoliberalne ekonomije, koje su pre pandemije smatrane svetinjama.

"Nijedan događaj od kraja Drugog svetskog rata nije imao tako dubok globalni uticaj kao kovid-19. Pandemija je pokrenula krizu u javnom zdravstvu i ekonomiji u razmerama koje nisu viđene generacijama i pogoršala sistemske probleme poput nejednakosti i pozicioniranja velikih sila", piše Švab u autorskom tekstu objavljenom na sajtu WEF-a.

Jedini prihvatljiv odgovor na takvu krizu je, dodaje, sprovođenje "velikog resetovanja" naših ekonomija, politike i društava.

"Zapravo, ovo je trenutak za ponovnu procenu vrednosti koje su smatrane svetinjama u sistemu pre pandemije, ali i za odbranu određenih trajnih vrednosti. Zadatak koji nam predstoji je da sačuvamo dostignuća iz proteklih 75 godina u održivijem obliku", navodi Švab.

Ističe da je svet posle Drugog svetskog rata postigao neviđeni iskorak ka smanjenju siromaštva i smrtnosti dece, produženju očekivanog životnog veka i širenju pismenosti, uz ocenu da se ono što je doprinelo progresu čovečanstva mora ponovo braniti.

Švab napominje da svet mora da ostane fokusiran na "Četvrtu industrijsku revoluciju" i digitalizaciju bezbroj ekonomskih aktivnosti, primećujući da je dosadašnji tehnološki napredak omogućio da se iznađu odgovori na krizu. Zalaže se za nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj, obrazovanje i inovacije, a li upozorava da je važno da se onemogući zloupotreba tehnologije.

"Ali, ostali standardi našeg globalnog ekonomskog sistema moraće da se preispitaju otvorenog uma. Prvenstveno neoliberalna ideologija. Fundamentalizam slobodnog tržišta nagrizao je prava radnika i ekonomsku sigurnost, pokrenuo trku u deregulaciji do krajnjih granica, urušio poresku politiku i stvorio globalne monopole", piše Švab.

Ponavlja da će postojeća pravila trgovine, oporezivanja i konkurencije, koja su zasnovana na neoliberalizmu morati da budu revidirana jer, kako upozorava, ako se to ne desi mogu se očekivati protekcionističke politike i one koje stvaraju gubitke.

"Moramo da preispitamo našu kolektivnu posvećenost kapitalizmu kakav danas poznajemo. Jasno je da ne smemo da isključimo motore ekonomskog razvoja. Znatan deo društvenog napretka duguje se preduzetništvu i stvaranju bogatstva, što je podrazumevalo preuzimanje rizika i inovativno poslovanje. Treba nam tržište koje će omogućiti efikasnu raspodelu resursa, efikasnu proizvodnju i usluge, posebno imajući u vidu suočavanje s klimatskim promenama", kontatuje Švab.

Smatra da ljudi ne traže više proizvoda i kvalitetnije proizvode, već žele kompanije koje doprinose javnom dobru. To je nazvao fundamentalnom potrebom i sve prisutnijim zahtevom za novim tipom kapitalizma.

"Da bismo preispitali kapitalizam, moramo preispitati ulogu korporacija", dodaje on.

Za predsednika WEF-a pandemija koronavirusa je pokazala da vlasti, kompanije i civilno društvo ne mogu samostalno da deluju da bi odgovorili na globalne izazove. Zato je pri stavu koji nalaže saradnju javnog i privatnog sektora, a važnim smatra i to da u promene budu uključene i mlade generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: