Geopolitičke igre: Amerika ne odustaje od napada na Turski tok

SAD ostaju pri stavu da treba da se odustane od gradnje produžetka gasovoda Turski tok preko Bugarske, rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD Fransis Fanon.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.10.2020.

10:56

Geopolitičke igre: Amerika ne odustaje od napada na Turski tok
Foto: Depositphotos, TReinhard

Naime, gasovod Turski tok kroz Srbiju biće završen do kraja godine, a u istom roku treba da bude izgrađena i trasa kroz Bugarsku, koja kasni, piše portal Energija Balkana i ocenjuje da se to "ne dopada SAD, čiji političari osim protiv gasovoda Severni tok 2 vode i kampanju protiv Turskog toka".

"Srbija do kraja godine zavšava gasovod", rekao je predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru s ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom ove nedelje, s kojim je razgovarao i o drugim zajedničkiim projektima u oblasti energetike, podseća se u tekstu.

Da će gasovod Turski tok biti spreman da do kraja godine pokriva potrebe Bugarske, Srbije, BiH i delimično Mađarske, kako se dodaje, potvrdio je nedavno i prvi čovek Srbijagasa, Dušan Bajatović u izjavi za Politiku.

Komentarišući najnovije upozorenje Gasproma na potencijalne rizike za stabilan tranzit ruskog gasa u Evropu preko Belorusije i Ukrajine, u svetlu tamošnjih dešavanja, Bajatović je rekao da ne očekuje nikakve probleme u snabdevanju gasom. Naveo je, međutim, da u cilju sigurnog i redovnog snabdevanja gasom Srbija razrađuje i alternativni scenario iz pravca Baumgartena, najvećeg skladišta gasa u Evropi, do kojeg gas stiže i gasovodom Severni tok 1.

Uz to, istakao je da će i cena gasa biti slična sadašnjoj - ukoliko ne bude bitnih poremećaja na tržištu sirove nafte. Srbija sada gas dobija samo iz jednog pravca, preko Ukrajine, a iz Gasproma su upozorili da bi tranzit kroz tu zemlju mogao da bude poremećen zbog smetnji koje mogu biti uzrokovane komercijalnim sporovima i "ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje bezbednost svojih gasovoda, zbog tekućeg vojnog sukoba i/ili nedostatka finansijskih sredstava".

To je i jedan od razloga zašto Gasprom sa nestrpljenjem čeka da Bugari završe svoju trasu Turskog toka – gasovoda koji oni i zvanično zovu Balkanski tok, piše portal.

Nacionalni radio Bugarske izveštava da Gasprom čeka da Bugarska završi Balkanski tok, precizirajući da će realizacija projekta, koji je trebalo da bude završen u prvom polugodištu 2020., kasniti šest meseci. "Prema obećanjima Bugarske, biće završen krajem 2020. godine", piše u Memorandumu o novoj emisiji evroobveznica ruskog gasnog giganta Gasprom.

Bugarska treba da položi 474 kilometra cevi od granice sa Turskom do Srbije, a projekat je vredan 1,1 milijardu evra, bez PDV. Interesantno je, dodaje portal Energija Balkana, da je u finišu radova na bugarskoj deonici gasovoda pomoćnik državnog sekretara u Birou za energetske resurse Stejt departmenta SAD, Fransis Fanon, posetio Bugarsku i u razgovoru sa bugarskom ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, rekao da "SAD ostaju pri stavu da treba da se odustane od gradnje produžetka gasovoda Turski tok preko Bugarske i nuklearne elektrane Belene".

Prema Fanonu, koga citira bugarski sajt Medijapul, ovi projekti Bugarskoj ne obezbeđuju diverzifikaciju snabdevanja gasom, ruska oprema za nuklearku Belene je, po njegovom mišljenju, tehnološki zastarela i neupotrebljiva.

On, međutim, nije krio da SAD podržavaju realizaciju projekta izgradnje gasne interkonekcije Bugarska–Grčka, a naglasio je i da alternativa gradnji nuklearke Belene mogu biti mali modularni reaktori.

Fanon je jasno stavio do znanja da će američke sankcije protiv Turskog toka uticati na izgradnju produžetka ruskog gasovoda kroz Bugarsku, navodi se u tekstu.

"To što ga vlada Bugarske zove Balkanskim tokom i tvrdi da je deo bugarske gasne infrastrukture, ne menja suštinu projekta", kazao je Falon.

Ova Fanonova izjava dokaz je da SAD, osim protiv gasovoda Severni tok 2, nastavlja i kampanju protiv Turskog toka, odnosno protiv ruskog gasa u Evropi, zaključuje portal Energija Balkana i ističe da su bugarski zvaničnici letos odgovorili na napade iz Vašingtona porukom da je Balkanski tok bugarski projekat i da će se izgradnja nastaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: