Džonson, pabovi i bes

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je novi pristup uvođenja ograničenja zbog ubrzanog širenja koronavirusa.

Svet

Izvor: Indeks

Ponedeljak, 12.10.2020.

22:36

Džonson, pabovi i bes
Ilustracija: EPA-EFE/NEIL HALL

Uključujući - zatvaranje pabova u nekim delovima Engleske

Džonson je najavio nove mere iako raste bes javnosti zbog smanjenja sloboda.

Džonson je predstavio novi pojednostavljeni sistem označavanja područja širenja zaraze koronavirusom o kom će glasati parlament.

Pabovi i barovi zatvaraju se od srede u područjima koja se smatraju "vrlo rizičnima". Prema novom sisitemu, područja će biti podeljena na vrlo rizična, rizična i ona s umerenim rizikom širenja kovida 19.

Zasad je Merseyside u severozapadnoj Engleskoj jedino "vrlo rizično" područje. Zatvoriće se teretane, zabavni centri, kladionice i kockarnice, rekao je Džonson.

"Moramo delovati kako bismo spasili živote", rekao je Džonson zastupnicima u parlamentu i dodao da ne želi još jedan "lockdown" te da razume frustracije onih koji upozoravaju na "represiju slobode".

"Ako dopustimo virusu da se proširi, crna matematika nam nalaže da nećemo pretrpeti samo neprihvatljiv broj smrtnih slučajeva zbog kovida 19, nego ćemo s nekontrolisanim drugim talasom opteretiti javni zdravstveni sistem (NHS) što će onemogućiti našim lekarima i medicinskim sestrama da se posvete ostalim tretmanima", rekao je britanski premijer. Gubitak stotina hiljada radnih mesta

Novi podaci ministarstva zdravlja pokazuju da se zaraza najviše širi na severu Engleske i u nekim južnijim delovima.

Jane Edlston, s intenzivne nege u Mančesteru, rekla je da su pacijenti s kovidom 19 zauzeli 30 odsto kapaciteta i da to počinje da utiče na lečenje drugih ljudi.

"Ovo nije način na koji želimo da živimo, ali je to prirodni put kojim treba da koračamo, između socijalne i privredne traume zbog potpunog lockdowna i velikih ljudskih i privrednih gubitaka u nekontrolisanoj pandemiji", rekao je Džonson.

"Sledeće nedelje i meseci će biti teški i testiraćemo karakter ove zemlje", dodao je.

Dok se milioni ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva suočavaju s ograničenjima, ugostiteljski sektor tvrdi da je "na kolenima" zbog vladinih odluka.

Neki vlasnici pabova razmišljaju o pokretanju pravnog postupka i tvrde da Džonson ni sa čim nije opravdao zatvaranje pubova.

Britanski pubovi, barovi i klubovi pretrpeli su katastrofalne gubitke tokom lokdauna - zatvaranja, a nove mere mogle bi ih koštati stotina hiljada radnih mesta. Inicijativu ugostitelja podržalo je više udruženja širom zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: