Kontroverzni avion će ponovo poleteti? U njemu je život izgubilo 346 ljudi

Kompanija Rajaner saopštila je da očekuje da će kontroverznom avionu Boing 737 maks biti dozvoljeno da ponovo leti u SAD u narednih mesec dana.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.10.2020.

18:54

Kontroverzni avion će ponovo poleteti? U njemu je život izgubilo 346 ljudi
Foto: Epa, Gary He

Šef avio-kompanije Edi Vilson rekao je da se nada da cće isporuku aviona započeti početkom sledeće godine

Nijedan avion ovog tipa nije leteo još od marta 2019. godine nakon što su problemi s njegovim softverom bili povezani sa padovima u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Pored nenadoknadivih ljudskih žrtava, kompanija trpi i finansijske probleme.

Pre zabrane leta, kompanija Rajaner je naručila 135 ovih letellica.

"Nadamo se da će prvi biti dopremljeni početkom 2021. godine", rekao je Vilson za irsku radio stanicu Njuztok (Newstalk), prenosi Bi Bi Si.

Istražitelji su rekli da su za nesreće krive greške u sistemu kontrole leta 737 maks, na čijoj popravci Boing radi već mesecima kako bi udovoljio bezbednosnim zahtevima.

Vilsonova izjava usledila je nakon što je Američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA), izdala nacrt izveštaja o revidiranim postupcima obuke za 737 maks.

FAA, koja je prošle nedelje obavila probne letove, pozvala je na komentar zainteresovane strane, sa rokom do 1. novembra.

Agencija za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA), koja je započela sopstveni program bezbedonosnog testiranja ovog aviona prošlog meseca, tvrdi da odobrenje FAA neće automatski značiti da se avion u Evropi smatra plovidbenim.

Prošlog meseca, američka kongresna istraga oštro je kritikovala i Boing i FAA. U izveštaju su optuženi i za "kulturu prikrivanja" u Boingu i "krajnje nedovoljan nadzor" od strane FAA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: