Prva zemlja u svetu koja je odobrila genetski modifikovanu pšenicu

Argentina je prva država koja je odobrila uzgajanje i konzumiranje genetski modifikovane pšenice, objavilo je ministarstvo poljoprivrede te države.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.10.2020.

08:43

Prva zemlja u svetu koja je odobrila genetski modifikovanu pšenicu
Foto: Depositphotos, jeka2009

Naučna komisija ministarstva navela je u saopštenju da je odobrila sortu pšenice koja je otporna na sušu navodeći da je to prvi put da se ona odbori u svetu.

Eksperti su, međutim, zabrinuti oko uzgajanja genetski modifikovanih useva, navodeći poteškoće do kojih bi moglo da dođe u reklamiranju takvih proizvoda potrošačima koji brinu zbog zdravstvenih i ekoloških efekata.

Naučno-tehnološki savet Argentine naveo je da bi takva pšenica morala da bude odobrena i u Brazilu kako bi bila komercijalno održiva, s ozbzirom da je Brazil najveće tržište na koje Argentina izvozi.

Oko 45 procenata izvoza pšenice iz Argentine u 2019. godini otišlo je u Brazil.

Druga ključna tržišta su Čile, Kenija i Indonezija.

Zvanično odobrenje argentinske vlade trebalo bi da bude objavljeno u četvrtak ili petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: