Za infrastrukturu šest milijardi evra: Ovo su ključne EU investicije za Srbiju

Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan predviđa devet milijardi evra bespovratnih sredstava.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.10.2020.

09:59

Za infrastrukturu šest milijardi evra: Ovo su ključne EU investicije za Srbiju
Foto: Depositphotos, rasica

Od toga, šest milijardi je planirano za ključne infrastrukturne projekte u oblasti transporta, energetike, digitalnog povezivanja, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja.

Od preostale tri milijarde oko 1,5 milijarda je namenjena privatnom sektoru, dok bi oko 1,5 milijardi bilo za reforme institucija i usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom u ključnim oblastima, saznaje Tanjug u Briselu.

Projekti su podeljeni na "ključne inicijative" koje se odnose na transportno povezivanje istoka sa zapadom, severa sa jugom, povezivanje obalskog regiona, prelazak sa uglja na održive izvore energije, otpad i upravljanje otpadnim vodama, digitalna infrastruktura i konkurentnost privatnog sektora.

Kada je Srbija u pitanju, ključni transportni projekat je autoput Mira Niš-Priština gde EU izdvaja polovinu neophodnih sredstava za obe strane. Predviđene su i investicije u železničke pruge Beograd-Podgorica i Beograd-Priština.

Kada je reč o energetici, Evropska komisija planira investicije u prelazak sa uglja na obnovljive izvore ili gas, što je u skladu sa evropskim Zelenim planom klimatske neutralnosti do 2030. godine. EU će insvestirati u gasni interkonektor između Srbije i Severne Makedonije, kao i projekat transbalkanskog koridora za prenos električne energije u Srbiji koji je deo interkonektora Srbija, CG i BiH.

Od Srbije se očekuje da dostavi projekte koji se odnose na obnovljive izvore energije (sunce, voda, vetar), a planirane su investicije u upravljanje otpadnim vodama i regionalne sisteme za njihovu preradu.

Poseban deo evropskih investicija odnosi se na izgradnju digitalne infrastrukture širokopojasnog interneta to je u skladu sa evropskom Digitalnom agendom. Ekonomsko investicioni plan predviđa i garancije za podsticaj privatnog sektora preko Evropskog fonda za održivi razvoj, kao i uspostavljanje Garantnog fonda za Zapadni Balkan, koje bi, kako ocenjuju u Briselu, mogle dodatno da privuku 20 milijardi evra za investicije.

Ekonomsko investicioni plan predviđa i približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU kroz jačanje i integraciju regionalnog tržišta i uspostavljanja slobodnog protoka lljudi, robe, kapitala i pružanja usluga.

Evropska komisija usvojiće Paket proširenja, koji uključuje izveštaj o napretku Srbije za 2020. godinu, kao i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan na sastanku komesara koji počinje u 13 časova, saznaje Tanjug u Briselu.

Portparol Komisije Erik Mamer za Tanjug je potvrdio da će se sastanak komesara održati ”kako je planirano”, bez obzira na samoizolaciju predsednice EK Ursule fon der Lajen zbog poštovanja mera protiv COVID19.

Izveštaj o Srbiji i Ekonomsko investicioni plan biće zvanično objavljeni nakon 15 časova, kada je planirano obraćanje komesara za proširenje Olivera Varhejija u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: