Nemačka paralisana: Radnici javnog prevoza u štrajku FOTO

Berlin -- Štrajk radnika javnog prevoza paralisao je danas javni život u mnogim nemačkim gradovima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa,  Hayoung Jeon
Foto: Epa, Hayoung Jeon

Najviše su pogođeni veći gradovi kao što su Berlin, Hamburg, Minhen i Hanover, gde su se zaposleni u javnim preduzećima gradskog prevoza odazvali pozivu sindikata radnika u javnim službama Verdi i na 24 sata obustavili rad.

Prevoz je delimično funkcionisao samo tamo gde postoji mreža gradskih i prigradskih železnica koje ne saobraćaju u okviru javnih gradskih poduzeća nego Nemačkih železnica.

U saveznoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija danas nije bilo nastave jer u toj retko naseljenoj saveznoj pokrajini učenici uglavnom koriste javni prevoz za odlazak u često vrlo udaljene škole, prenosi Hina.

Sindikat radnika u javnim službama je prošle nedelje pokrenuo seriju štrajkova upozorenja kako bi izvršio pritisak na poslodavce, u ovom slučaju gradove i opštine, da pristanu na zahteve za povećanje plata.

Prošle nedelje su štrajkovali radnici u bolnicama i dečjim vrtićima.

Verdi za 2,3 miliona zaposlenih u javnim službama traži povećanje plata od 4,8 odsto ili najmanje 150 evra mesečno. Poslodavac je zahteve sindikata odbacio kao "neprimerene" zbog loše finansijske situacije zbog korona krize.

Krajem oktobra predstoji poslednji, treći, krug pregovora izmedju sindikata i poslodavaca u javnim službama.

Foto: Epa, Clemens Bilan
Foto: Epa, Clemens Bilan

Prošle nedelje su štrajkovali radnici u bolnicama i dečjim vrtićima. Verdi za 2,3 miliona zaposlenih u javnim službama traži povećanje plata od 4,8 odsto ili najmanje 150 evra mesečno.

Poslodavac je zahteve sindikata odbacio kao "neprimerene" zbog loše finansijske situacije zbog korona krize. Krajem oktobra predstoji poslednji, treći, krug pregovora između sindikata i poslodavaca u javnim službama.

Foto: Epa, Clemens Bilan
Foto: Epa, Clemens Bilan

strana 1 od 135 idi na stranu