Trgovinski džin nastavlja da se širi: Posao za još 3.500 ljudi

Gigant za e-trgovinu Amazon otkrio je u ponedeljak da će 3.000 radnih mesta otvoriti u Vankuveru i još 500 u Torontu.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2020.

08:05

Trgovinski džin nastavlja da se širi: Posao za još 3.500 ljudi
Foto: Depositphotos, diaojianqing

Džesi Dorti, potpredsednik Amazona, odgovoran za lokaciju u Vankuveru, rekao je da kompanija želi da ove poslove dovede u Kanadu, jer ta zemlja ima "ogromnu tehnološku nadarenost koju Amazon želi da iskoristi".

Nova poslovna i tehnološka radna mesta uključivaće inženjere za razvoj softvera, dizajnere korisničkog iskustva, arhitekte i menadžere prodaje i marketinga.

Većina poslova obavljaće se iz Pošte, zgrade u Vankuveru, gde će Amazon zauzeti dodatnih 63.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Vankuver se već dugo smatra privlačnom kanadskom ispostavom za posao zbog blizine Sjedinjenih Država i glavnih tehnoloških centara, uključujući Silikonsku dolinu i sedište Amazona u Sijetlu.

Kompanija će novih 500 radnika zaposliti i u Torontu, gde će zakupiti 12.000 kvadratnih metara na pet spratova u zgradi u Ulici Jork 18.

Amazon je u Kanadu uložio više od 11 milijardi dolara, uključujući infrastrukturu i nadoknade, doprineo je sa devet milijardi dolara privredi zemlje i pomogao u stvaranju najmanje 67.000 radnih mesta.

Međutim, oko ovih poslova bilo je mnogih briga.

Centar za zaštitu radnika u skladištima (Warehouse Workers Centre), organizacija sa sedištem u Bramptonu u državi Ontario, koja zastupa ljude koji rade u skladištu i logistici, pokrenula je početkom ove godine peticiju sa stotinama potpisa, tvrdeći da "Amazon ne štiti zdravlje radnika".

U peticiji se navodi da Amazon, koji zapošljava desetine hiljada ljudi u Kanadi i ima centre u Ontariju, Britanskoj Kolumbiji, Alberti, Manitobi i Kvebeku, odbija da radnicima da plaćeno odsustvo i ne govori zaposlenima da li su objekti kontaminirani kovidom 19.

U peticiji se tvrdi da je fizičko distanciranje u objektima "gotovo nemoguće" i da neki radnici rade po 50 sati nedeljno ili više, što je neodrživo i treba da se zaustavi.

"Zdravlje naših zaposlenih apsolutno je presudno za nas", rekao je Dorti. "To nam je glavni prioritet, pa uvek obraćamo pažnju na to kako ti sistemi rade i osiguravamo da budu najbolji što mogu."

Potpredsednik Amazona navodi da je od početka godine na sigurnost zaposlenih potrošio više od 800 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: