Od "skupih" razvoda do lanaca supermarketa: Ko su najbogatije žene na svetu?

Ko su najbogatije žene na svetu, kako su postale članice te elitne grupe i na šta troše svoj novac?

Svet

Izvor: Bankar.me

Ponedeljak, 28.09.2020.

12:20

Od
Foto: Depositphotos, ArtemSam

Nažalost, nijedna od ovih žena nije se na ovoj listi našla zahvaljujući svom radu. Naime, sve su većinu svog bogatstva nasledile, ili od predaka ili od bivših muževa.

Dobra vest je da su svesne da s njihovom pozicijom dolazi i određena odgovornost pa do svog vremena i bogatstva troše na humanitarne ciljeve, prenosi crnogorski portal Bankar.

Treba naglasiti da poredak bogatašica u nastavku možda nije sasvim tačan jer se njihova stvarna bogatstva teško mogu proceniti, zato su svote prikazane u rasponima.

1. Makenzi Skot

Procenjeno bogatstvo: 63 do 67 milijardi američkih dolara

Makenzi Skot obogatila se na najskupljoj brakorazvodnoj parnici u istoriji čovečanstva. Nakon što ju je najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos, prevario nakon 25 godina braka, Makenzi je u razvodu "zaradila" akcije Amazona u vrednosti od 38,3 milijarde. Budući da je zahvaljujući korona-krizi vrednost akcija znatno porasla, njeno bogatstvo se sada procenjuje na između 63 i 67 milijardi dolara.

Prošle godine se pridružila "The Giving Pledge" inicijativi Bila i Melinde Gejts u kojoj se ultra bogataši obavezuju da doniraju pola svog bogatstva humanitarnim organizacijama, bilo kroz život ili kao testament. Za sad su njen filantropski fokus bila udruženja koja podržavaju LGBT zajednice, rodnu ravnopravnost i borbu protiv klimatskih promena.

2. Fransoaz Betankur-Mejers

Procenjeno bogatstvo: oko 65 milijardi američkih dolara

Dugogodišnja predvodnica liste najbogatijih žena, Fransoaz Betankur-Majers, prema proceni Blumbergovog indeksa početkom septembra je pala na drugo mesto ove prestižne liste.

Njeno porodično bogatstvo počelo je da se akumulira početkom 20. veka kada je mladi hemičar Judžin Šuler razvio formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale.

Ostalo je istorija, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme, a većinska vlasnica je Šulerova unuka, Fransoaz Betankur-Majers.

Nakon stravičnog požara u kojem je stradala pariška katedrala Notr Dam donirala je pozamašnih 226 miliona dolara za njeno renoviranje.

3. Alis Volton

Procenjeno bogatstvo: 61 do 67 milijardi američkih dolara

Nakon što je 1992. godine nasledila akcije Volmarta od svog oca Sema Voltona koji je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa, Alis se približila samom vrhu listi najbogatijih žena na svetu. Živi u Teksasu okružena svojim konjima i vrednom kolekcijom umetnina, a veća humanitarna davanja nisu poznata javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: