Ivanka zaposlena kao konsultant da bi Tramp smanjio porez?

Podaci do kojih je došao "Njujork tajms" izgleda pokazuju da je predsednik SAD Donald Tramp smanjio svoje oporezive prihode zaposliši ćerku.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

12:14

Ivanka zaposlena kao konsultant da bi Tramp smanjio porez?
Foto: Epa, Chris Kleponis

Naime, Tramp je zaposlio svoju najstariju ćerku, Ivanku Tramp, kao konsultanta, što je vođeno kao troškovi poslovanja i tako je umanjen porez, prenosi The Week.

NYT je objavio da poreski podaci Tramp organizacije pokazuju da je u periodu od 2010. do 2018. predsednik imao troškove za "plate konsultanata" u iznosu od 26 miliona dolara.

Ne navode se imena konsultanata, ali je NYT uporedio te poreske izveštaje sa finansijskim podacima koje je Ivanka Tramp prijavila kada je počela da radi u Beloj kući 2017, kao viši savetnik svog oca.

Ivanka Tramp prijavila je da dobija 747.622 dolara od konsultantske kompanije čiji je suvlasnik – iznos identičan onom koji je Tramp organizacija prikazala kao umanjenje poreza na hotelske projekte na Havajima i u Vankuveru.

Kao izvršni direktor Tramp organizacije, Ivanka Tramp upravljala je tim projektima, "što znači da je izgleda imala status konsultanta za hotel u čijem je upravljanju učestvovala kao delom očevog biznisa", navodi "Njujork tajms".

Ivanka Tramp je imala platu 480.000 dolara kao izvršni direktor Tramp organizacije, a plata joj je skočila na dva miliona dolara nakon što joj je otac postao predsednik SAD, piše NYT, dodajući da otkad je napustila posao u Beloj kući, nije primala platu od kompanije.

Poreski izveštaji takođe da je Tramp dobio pet miliona dolara za hotelski ugovor u Azerbejdžanu i prijavio 1,1 milion konsultantskih troškova, dok je u Dubaiju zaradio tri miliona a prijavio 630.000 dolara potrošenih na konsultantske usluge, prenosi The Week.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: