Plemeniti metal se vraća na velika vrata: Mogao bi da prestigne rivale

Cene zlata povećale su se za 20 odsto u 2020. godini, a ranije ove godine dostigle su svoj rekord.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, 3dmentat
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Pročitajte još:

Koliko je zlata ostalo na svetu?

LBMA prvi put o poreklu zlata: Manje od polovine sirovine u rafinerijama potiče iz rudnika

Srebro i paladijum takođe su sve skuplji, dok je cena platine pala za gotovo 15 odsto.

Ipak, stručnjaci kažu da bi platina uskoro mogla da prestigne svoje rivale.

Investitori često hrle za zlatom i drugim vrednim metalima u vreme finansijske neizvesnosti. Većina plemenitih metala stoga je profitirala od nestabilnosti kakvu je donela globalna recesija proteklih meseci, uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Kako je oporavak ekonomije od posledica pandemije prilično spor, investitori se okreću investiranju u sigurnije oblike aktive, poput plemenitih metala, ali i kriptovaluta koje su i nastale tokom poslednje ekonomske krize 2009. godine.

Međutim, dok su cene zlata i srebra vrtoglavo rasle proteklih meseci, platina je zaostajala. Jedan od ključnih razloga je taj što se više koristi u industriji od ostalih metala, najviše za proizvodnju nakita, piše Si-En-En biznis, a prenosi Klix.

Platina je i ključna komponenta katalizatora u automobilima koji se koriste za smanjenje izduvnih gasova. Tako je pad prodaje automobila širom sveta, zajedno sa porastom kupovine električnih vozila, naštetio pozražnji za platinom.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da je platina sada spremna za održivi povratak. Nakon što je krajem matra cena platine po unci iznosila tek 600 dolara, sada se povećala na 840 dolara.

Predsedni Sistema federalnih rezervi SAD (FED) Džerom Pauel nagovestio je da će Centralna bank verovatno zadržati kamate na nulijoš nekoliko godina, što bi trebalo da umanji vrednost dolara.

Stoga, kako kaže prodavac zlata Ed Moj, investitori bi mogli da ponovo pohrle prema alternativnoj imovini poput platine.

Pad vrednosti dolara uticaće na porast potražnje za svim metalima, ali platina ima mnogo više porstora za sustizanje zlata koje se trenutno kreće oko 1.850 dolara po unci. Vil Rajnd, izvršni direktor kompanije Granajt šers, rekao je da je platina trenutno izuzetno potcenjena u poređenju sa zlatom, što će se promeniti u skorije vreme.

Stručnjak za plemenite metale Everet Milman ističe da su cene platine 50 odsto ispod proseka u odnosu na proteklu deceniju. Ipak, potražnja za platinom mogla bi da se poveća kada proizvođači shvate da je ovaj metal mnogo jeftinija alternativa paladijumu, a koji sada košta više od 2.200 dolara po unci. Više proizvođača zato bi se moglo prebaciti na platinu.

strana 1 od 135 idi na stranu