LBMA prvi put o poreklu zlata: Manje od polovine sirovine u rafinerijama potiče iz rudnika

London -- Manje od polovine zlata prerađenog u rafinerijama u 2018. poticalo je iz velikih industrijskih rudnika, objavio je LBMA.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, JohanSwanepoel
Foto: Depositphotos, JohanSwanepoel

Londonska asocijacija rudnika dragocenih metala (LBMA) po prvi put je u svom izveštaju otkrila poreklo zlata koje se nalazi u sistemu, piše Rojters.

LBMA je saopštio da su rafinerije zlata u njegovom sastavu, koje dominiraju industrijom zlata i snabdevaju najveće svetske banke, draguljare i proizvođače nakita, preradile 4.836 tona zlata u 2018, u vrednosti oko 300 milijardi dolara po sadašnjim cenama.

Udruženje navodi da 2.127 tona potiče iz velikih industrijskih rudnika, 26 iz malih, dok su 2.683 tone recikliranog zlata poput nakita, poluga i zlatnika koji se vraćaju sa tržišta na topljenje i preradu.

Ovo tkriće u sklopu je napora LBMA da primeni princip odgovornosti u vezi sa izvorom sirovina, čiji je krajnji cilj da spreči zlato povezano sa kršenjem ljudskih prava, zločinima i ekološkom štetom dospe u lanac proizvodnji.

Zlato iz malih rudnika i reciklirano zlat rizičniji su od onog iz velikih rudnika jer prolaze kroz mnogo ruku i poreklo mu se teško može pratiti, piše Rojters.

strana 1 od 135 idi na stranu