U potpunosti menjaju brend zbog rasnih stereotipa

Američki brend pirinča "Ankl Bens" (Uncle Ben's) promeniće svoj naziv i logo, zbog optužbi da oslikava rasne stereotipe.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, mindscanner
Foto: Depositphotos, mindscanner

Pročitajte još:

Menjaju se zbog optužbi da su rasistički: Evo koji proizvodi će dobiti novo ime ili izgled

Postojeći logo je star 70 godina i prikazuje afroameričkog farmera.

Brend će od sledeće godine potrošačima biti dostupan pod imenom Bens oridžinal (Ben's Original), sa redizajniranim pakovanjem.

Kompanija koja je vlasnik ovog brenda, "Mars", rekla je da razume "nejednakosti" povezane sa proizvodom.

"Tokom nekoliko nedelja, saslušali smo hiljade mušterija, saradnika i akcionara širom sveta. Razumemo nejednakosti koje su bile povezane sa imenom i licem prethodnog brenda i, kao što smo najavili u junu, posvećeni smo promeni", rekla je izvršna direktorka "Marsa" Fiona Doson.

Ti razgovori doveli su do toga da kompanija odluči da izabere ime Bens oridžinal, navela je ona i dodala da kompanija još uvek nije donela odluku o slici koja će pratiti promenu imena brenda.

"Mars" je jedna od nekoliko globalnih prehrambenih kompanija koja je prihvatila da izbaci rasne prikaze iz svojih brendova - ovo je prateći efekat protesta izazvanim ubistvom Džordža Flojda u maju ove godine.

U junu je i kompanija "Kvejker" najavila planove da promeni svoj 130 godina star brend sirupa za palačinke "Ent Džemajma" (Aunt Jemima), koji prikazuje Afroamerikanku koja je prvobitno bila obučena kao izvođačica minstrel šoua (tip predstave koji je bio popularan početkom i sredinom 19. veka, a koji je uključivao praksu da beli glumci igraju crne likove sa takozvanim "blekfejsom").

strana 1 od 135 idi na stranu