Kina pod lupom EU

Brisel -- Evropska komisija pokrenula je istragu koja se tiče uvoza optičkih kablova iz Kine, jer evropski proizvođači misle da se oni prodaju po dampinškim cenama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, weyo
Foto: Depositphotos, weyo

Ovo pitanje je pokrenuto jer Evropska unija želi da digitalna ekonomija bude ključan deo ekonomskog oporavka, zbog čega zahteva veću otvorenost kineskih tržišta.

Europacable, organizacija koja je podnela žalbu u ime proizvođača Evropske unije, rekla je da je oko 1,2 miliona kilometara kablova bilo instalirano u Evropi prošle godine, od čega 15-20 odsto dolazi iz Kine.

Uvoz iz Kine porastao je 150 odsto u periodu od 2016. do 2019. godine, navodi ova industrijska grupa.

Evropske antidampinške istrage traju i po 15 meseci, ali u roku od osam meseci mogu se uvesti privremene dažbine. Konačne carine, ako budu uvedene, trebalo bi da važe narednih pet godina, piše Rojters.

Najveći proizvođači u EU su italijanska Prizmijan grupa, američka kompanija Korning i dve kompanije iz Francuske - Neksan i Akom.

Veliki kineski proizvođači optičkih kabala su Jangce optikal, Hengtong, Fajberhoum i Futong.

Komisija je već obavila seriju istraga kineskih proizvoda od staklenih vlakana, kao i carina koje su nametnute za njih. Takođe, ima još 29 tekućih istraga u vezi sa trgovinom, od kojih je 18 u vezi sa proizvodima iz Kine.

strana 1 od 135 idi na stranu